Menczer: Bulgária fontos partner az energetika területén és a bevándorlás elleni harcban is

 

Az energiaellátás nemzetbiztonsági kérdés, éppen ezért a magyar kormány arra törekszik, hogy minél több forrásból, minél több útvonalon érkezhessen gáz az országba – mondta Menczer Tamás a bulgáriai Gorszka Poljanában, ahol Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök egy gázmérőállomást és egy 11 kilométeres gázvezetéket adott át.

A külügyi államtitkár hozzátette: a Déli Gázfolyosó megépítése mindenképpen útvonaldiverzifikációt jelent, és lehetőséget adhat forrásdiverzifikációra is.

Menczer Tamás hangsúlyozta: a forrás- és útvonaldiverzifikáció nemcsak a biztonságos energiaellátást segíti, hanem azt is, hogy a lakossági és ipari fogyasztók minél olcsóbban jussanak a gázhoz, a rezsiköltségek alacsonyak legyenek, mert mindez elengedhetetlenül fontos a versenyképesség fenntartásához a folyamatosan változó világban.

Az államtitkár szerint a gázszállítással kapcsolatos együttműködés az egész régiót erősíti. A Török Áramlat első vezetékén már az idei év végén megkezdődik a gázszállítás Oroszországból a török piaca, a második vezeték is készül, az ezen érkező gáz haladhat a Déli Folyosón, vagyis a bolgár, szerb, magyar útvonalon tovább.

Menczer Tamás Szófiában találkozik Petko Dojkov külügyminiszter-helyettessel és Milko Berner belügyminiszter-helyettessel.

Az államtitkár emlékeztetett: Magyarországhoz hasonlóan Bulgária sem támogatta az ENSZ globális migrációs csomagját és kerítéssel védi határát a bevándorlással szemben.

A címlapfotó illusztráció.