Megemlékezésekre készül a Nemzeti Örökség Intézete

 

Idén is számos ponton csatlakozik az október 23-i országos eseményekhez a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI), egyebek mellett megemlékezést szerveznek a Műegyetem rakpartra és Boldog Sándor István emlékhelyét is felavatják – hangzott el az M1 hétfői műsorában.


Radnainé Fogarasi Katalin, a NÖRI főigazgatója elmondta: ebben az évben is október 22-én kezdődik az ünnepi programsorozat, a Nemzeti Örökség Intézete és a Szabadságharcosokért Közalapítvány közös koszorúzási ünnepségével az 1956-os Műegyetemi emlékműnél.

A főigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy egy sajátos, az intézethez kapcsolódó programsorozat kezdődik hétfőn, amelyre hétvégéig várják a fiatalokat a Rákoskeresztúri Új Köztemető Nemzeti Gyászparkba. A program keretében a NÖRI szakképzett idegenvezetői rendhagyó történelemórákat tartanak a diákoknak. Eddig több mint 2 ezer diák jelentkezett a programra.

A főigazgató kiemelte: október 25-én, pénteken lesz Boldog Sándor István mártírhalált halt szalézi szerzetes emlékhelyének ünnepélyes avatása és mártírtársai újratemetése a rákoskeresztúri temetőben. Az emlékhelyet Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek avatja fel. Mint mondta, bíznak benne, hogy a következő években az emlékhely zarándokhely lesz.

A főigazgató elmondta, hogy a Fiumei úti sírkert mindenszentek és halottak napja alkalmából meghosszabbított nyitvatartással látogatható. Hozzátette: idén november elsején a szóróparcellánál Szvorák Katalin Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes ad koncertet.

Az est során halottas énekek, az elmúlás népdalai, esti himnuszok, virrasztók, a történelmi egyházak énekei csendülnek fel.

A címlapfotó illusztráció.