A zöldirodák bérleti díja magasabb, de az energiaköltségek részben visszatérülnek

 

A fővárosi irodapiacon jelentős felárat kérnek az energiatakarékos, zöldirodákért – derült ki az Otthontérkép-csoport és a Knauf Insulation friss felméréséből. A legtöbb ilyen épület Budapesten található. Sok multinacionális cégnél már elvárás, hogy a környezetkímélő irodákat válasszanak.

A délelőtt átadott Flórián Udvar irodaház egyik recepciója. A beruházó, a Budapesti Ingatlanhasznosítási és Fejlesztési Nyrt. tízezer négyzetméter irodaterületet alakított ki az átépített egykori dohánygyárban. (Fotó: MTI/Beliczay László)

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Beliczay László)

Kanyuk László, a Knauf Insulation energiaszakértője ismertette a felmérés eredményeit a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A zöldirodák még ritkaságnak számítanak

a teljes állományon belül, ugyanakkor az új építésűeknél már 40 százalékos arányt képviselnek – fogalmazott. Energetika szempontból a legfontosabb szempontok a zöldirodaházak esetében – a családi házakhoz hasonlóan – a hőszigetelés, a nyílászárók típusa, valamint a gépészet.

A minősítést meghatározza még az épület energetikai ellátása, az alapanyagok kiválasztása, valamint olyan kérdések, mint az esővíz elvezetése.

Budapest-központú az irodapiac

Az építőipari fellendülés az irodaházak piacán is elsősorban Budapesten volt megfigyelhető, ezért fővárosközpontú a zöldirodák piaca –  mondta Kanyuk László.

A legmagasabb környezeti minősítésű irodaházak 40 százaléka Budapesten, ezen belül is három kerületben található. Az elmúlt 12 hónapban a XI. kerület 39 százalékos, a XIII. kerület 20 százalékos, a XIV. kerület pedig bő 15 százalékos aránnyal vezeti a zöldiroda kínálati listát – derül ki a felmérésből.

Vidéken is megtalálhatók új építésű vagy átalakítással környezetbaráttá tett tett irodaházak – tette hozzá a szakértő.

A kínálatot meghatározza, hogy mennyire látnak lehetőséget a befektetők ezen a piacon, ahol magasabb bérleti díjat tudnak érvényesíteni. A bérlői oldalról pedig a kérdés, hogy mennyire fontos számukra, hogy zöldirodába költözzenek.

A multiknál már elvárás

A szakember szerint a bérlők más-más elvárásokkal bérelnének irodát. Van, akinek a legfontosabb szempont, hogy minél olcsóbb legyen a bérleti díj. Van, akinek igénye lenne rá, de nem tudja megfizetni.

A multinacionális vállalatoknál jellemzően vezetői elvárás, hogy a cég környezettudatos profiljával összhangban a legmodernebb irodába költözzenek, amelyek egyben környezetkímélő technológiával készültek.

A zöldirodaházak terjedését nagyban befolyásolja a prímér energiahordozók ára is, valamint a hasonló típusú épületek elterjedése.

Amennyiben kialakul

egy kritikus tömeg, az további lökést adhat a piacnak.

Ameddig ritkaság számba mennek a zöldirodák, addig a bérleti árelőny is érvényesíthető – fogalmazott Kanyuk.


A teljes beszélgetés itt meghallgatható