A terrorizmushoz vezető radikalizációról rendez konferenciát a KKM

 

A Terrorizmushoz vezető radikalizáció: Regionális politikai válaszok és kockázatcsökkentés címmel rendez nemzetközi konferenciát a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) novemberben.

A tárca az MTI érdeklődésére közölte: a KKM és az ENSZ Terrorizmus Ellenes Hivatala közös szervezésében és a Belügyminisztérium támogatásával tartanak november 7-8-án Budapesten regionális terrorizmusellenes konferenciát.

A rendezvény az António Guterres ENSZ-főtitkár által 2018. június 28-án bejelentett, kétévenként New Yorkban megrendezett „magas szintű terrorizmusellenes hét” 2020 júniusában tartandó második rendezvényét előkészítő konferenciasorozat egyik eseménye lesz.


A meghívottak között van csaknem 130 szakértő, az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja, illetve az Európai Gazdasági Térség országainak képviselői, továbbá olyan jelentős nemzetközi szervezetek képviselői, mint az ENSZ, az EU, az Európai Rendőrségi Hivatal, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet és a NATO.

A rendezvényen három ülésszakot tartanak, ezek mindegyike kiemelten érinti a magyar külpolitika szempontjából prioritást élvező Nyugat-Balkánt, ahonnan szintén több fontos szervezet meghívást kapott a konferenciára.

Az első ülésszak a terrorista narratívák megelőzését szolgáló stratégiák kérdésével, a második a külföldi terrorista harcosok hazatérésével kapcsolatos biztonsági kockázatokkal, a harmadik pedig a fiatalok bevonásával foglalkozik a terrorizmushoz vezető erőszakos szélsőségek elleni fellépésbe.

A budapesti regionális konferencia jelentősen hozzájárul Magyarország szerepének erősítéséhez e területen, és lehetőséget nyújt arra, hogy az ország megerősítse elkötelezettségét a terrorizmusellenes fellépés mellett – hangsúlyozta a KKM.

A címlapfotó illusztráció.