Vízügyi minisztereket fogadott Szijjártó Péter

 

A magyar vízügyi technológiában rejlő üzleti lehetőségekről tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az indiai, a laoszi és a kuvaiti vízügyi miniszterrel, valamint Észak-Macedónia környezetvédelmi miniszterével, akiket hivatalában fogadott csütörtökön a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 alkalmából – tájékoztatott közleményében a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

Ázsiában, a Közel-Keleten és a balkáni térségben is érdeklődnek a magyar vállalatok által kiépített öntöző- és csatornázási, illetve szennyvíztisztítási rendszerek, valamint az általuk képviselt mérnöki tudás iránt – összegezte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM).

A közlemény szerint a találkozón Gadzsendra Singh Shekavat indiai miniszter elmondta, hogy kormánya számára a vízellátás biztonsága és a vízügyi infrastruktúra kiépítése stratégiai kérdés. Magyarország élen jár a vízipar területén, ezért a magyar vállalkozások számára India komoly lehetőséget jelent a vízipari termékeket és szolgáltatásokat tekintve. Mivel több magyar vállalat van jelen a térségben a szennyvízkezelés és a víztisztítás területén, az indiai kormány által meghirdetett, a Gangesz megtisztítását célzó program jó együttműködési lehetőséget kínálhat a magyar vízipari szereplők számára – idézte a KKM az indiai minisztert.

A megbeszélésen Szommad Folszena laoszi vízügyi miniszter köszönetét fejezte ki Szijjártó Péternek, amiért a Magyarország által biztosított mobil víztisztító berendezés segítségével Attapeu tartományban naponta mintegy háromezer embert tudnak ivóvízzel ellátni.

Szijjártó Péter és Hálid Ali Mohamed al-Fádel kuvaiti olajügyi, elektromossági és vízügyi miniszter tárgyalásán kiemelt téma volt a közel-keleti ország vízkészlet-gazdálkodási problémáinak közép- és hosszú távú kezelése. A kuvaiti felet érdekelték a magyar vízügyi technológiák és a vízügyi területen dolgozó magyarországi szakemberek képzése is.

A közlemény szerint a külgazdasági és külügyminiszter Naszer Nuredinivel, Észak-Macedónia környezetvédelmi miniszterével is a magyar vállalatok számára kínálkozó üzleti lehetőségekről egyeztetett, amelyek érinthetik többek között a szennyvíztisztítást, valamint az öntöző- és csatornázási rendszerek kiépítését is.

A címlapfotó illusztráció.