Vízmegőrzési tervvel készül a vízválságra Egyiptom

 

Egyiptom várhatóan 2030-ig naponta hárommillió köbméter tengervíz sótalanítására lesz képes – mondta az M1-nek az ország vízgazdálkodási minisztere, Mohamed Abdel Aty. A technológia már most is rendelkezésre áll, több Vörös-tenger körüli település vízellátását már így biztosítják.

Egyiptom számos kihívással néz szembe, az ország területének 95 százaléka sivatagos vidék és a megújuló vízforrások 95 százaléka kívülről érkezik az országba – mondta.

„A föld alatti víztartalékoknak is híján vagyunk és a klímaváltozás is nagy kihívások elé állít minket” – fogalmazott.

Egyiptomban a történelem során jelentős tapasztalatokat szerzett az öntözés területén – hangzott el az adásban.


Az ország nemzeti vízmegőrzési tervet dolgozott ki, amelynek legfontosabb alapelve a vízminőség biztosítása, valamint a kapacitások bővítése és vízfelhasználás hatékonyságának növelése.

„Fontos, hogy a vízszükségleteinket biztosítsuk, hiszen kétszer annyi vizet kellene a lakosságnak szolgáltatni, mint amire most képesek vagyunk” – fogalmazott.

A Budapesti Víz Világtalálkozón bemutatott technológiákkal olcsóbban és hatékonyabban tudnánk biztosítani a vízellátást, az elhangzott új ötletek, technikai megoldások segíthetnek majd a jövőben – mondta.

A miniszter fontosnak tartotta, hogy a budapestihez hasonló konferenciákat szervezzenek, hogy ezzel is tudatosítsák a probléma nagyságát.