Tisztított ivóvízhez segített százezer embert egy magyar cég Vietnamban

 

A magyar tulajdonú víz- és szennyvíz-technológiákra szakosodott Pureco Kft. hároméves előkészítés után 2016-ban fejezte be projektjét Vietnamban, amely révén százezer ember jutott tiszta ivóvízhez – nyilatkozta a cég vezetője, Horváth Bálint az M1-nek.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Lynn Bo Bo)

A cégvezető elmondta, hogy azért volt egyedülálló a beruházás, mert Vietnamon belül egyedül az érintett régióban jutnak tiszta csapvízhez az emberek.

Ázsiában egyre több kormány jött rá, hogy nemcsak a városok problémáit kell megoldani, hanem a vidékiek életlehetőségeit is javítani kell, mert ezzel csökkenthető az elvándorlás a városok felé – fogalmazott. Ezért is számít különlegesnek a Pureco beruházása, mert az ország egyik legszegényebb régiójában történtek a fejlesztések.

A sikeres vietnami projekt után a cég Ghánában épít szennyvíztisztítót, amely már a kivitelezési fázisban van. A beruházás egy hárommilliós lélekszámú nagyváros szennyvíztisztítását oldja meg. A projekt az Eximbank támogatásával valósították meg. További két szennyvíztelep létrehozására kötöttek szerződést – tette hozzá.


Horváth Bálint elmondta, hogy óriási lehetőségek vannak az iparágban működő cégek számára, és nagy igény mutatkozik világszerte a magyar cégek szaktudására.

A csütörtökön záródó  víz-világkiállítás keretében nyílt szakkiállításon kétezer négyzetméteren harminc kiállító mutatja be a magyar vízipar innovációit, amelyek fontos szerepet játszhatnak a vízválság megelőzésében.

A Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 konferencia részeként Digitális és természetközeli fenntartható megoldások című kiállítás nyílt a Millenáris B épületében (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A Pureco Kft. száz százalékban magyar tulajdonban lévő vállalkozás, amely már tíz éve jelen van a piacon. Fő profilja a csapadék- és szennyvízkezelés, az ivóvíztisztítás, környezeti kármentesítés.