Sokszor a politika hiányosságai okozzák a vízproblémákat a kutató szerint

 

Sokszor nem a kormányzati politikák, hanem azok végrehajtásának hiányosságai miatt szembesülünk vízügyi problémákkal – mondta Claudia Pahl-Wostl, az Osnabrücki Egyetem környezeti rendszerekkel foglalkozó kutatóintézetének igazgatója csütörtökön a Budapesti Víz Világtalálkozó utolsó napján.

Pahl-Wostl szerint állandó irányítási válsággal nézünk szembe. Ennek legfőbb okát a szakértő abban látja, hogy koordinációs szakadék húzódik a vízüggyel foglalkozó politikusok, hatóságok és a fogyasztók között, illetve kapacitás hiányában sokszor nem sikerül rugalmasan lekövetni a változásokat.

A kutató a Dél-afrikai Köztársaságot hozta fel annak példájaként, hogy a jó szabályozás nem feltétlenül jár együtt a végrehajtás hatékonyságával. Itt a kiváló törvények alkalmazását a pénzügyi és a műszaki erőforrások szűkössége, valamint a politikai akarat hiánya hátráltatja – mutatott rá.

Pahl-Wostl aláhúzta: a vízpolitikában különösen igaz, hogy nincsenek univerzális megoldások, amelyeket mindenki sikerrel alkalmazhat. A társadalmi-ökológiai rendszerek különbözőségét és komplexitását figyelembe vevő megközelítésre van szükség – tette hozzá.

A csütörtöki nap nyitóülése Ferenc pápa üzenetének felolvasásával kezdődött.

A katolikus egyházfő hangsúlyozta, hogy „világunk óriási társadalmi adósságot halmozott fel a legszegényebbek felé, akik nem jutnak megfelelő ivóvízhez, és így az emberi méltósághoz való elidegeníthetetlen jogukat tagadják meg tőlük”.

A pápa jelezte: bízik benne, hogy az emberi család peremén élők lesznek az elsők, akik hasznot húzhatnak a fenntartható vízszolgáltatás terén zajló fejlődésekből.

A katolikus egyházfő egyúttal Isten áldását kérte a találkozó résztvevőire.

A címlapfotó illusztráció.