Az élő végrendelet lerövidítheti a beteg fölösleges szenvedését

 

Az élő végrendelet már húsz éve jelen van a magyar joggyakorlatban, ennek ellenére kevesen élnek a lehetőséggel. Az élő végrendeletben többek közt arról is nyilatkozhatunk, hogy betegség esetén milyen kezeléseket, orvosi beavatkozásokat nem kívánunk igénybe venni.

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Egy friss kutatás szerint a magyar orvosok nyolcvanhat, a betegnek kilencven százaléka nem tud arról, hogy a halálesetről szóló végrendelet mellett lehetőség van élő végrendelet tételére is – mondta Toldy Judit közjegyző a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Az élő végrendelet már 20 éve jelen van a magyar joggyakorlatban

Az élő végrendelet már 20 éve jelen van a magyar joggyakorlatban, és a 1998-óta az egészségügyi törvény és a hozzá kapcsolódó kormányrendelet szabályozza azt, ennek ellenére szűk körben ismert ez a fajta lehetőség.

A közjegyző elmondta az élő végrendelet esetében csak a nyilatkozattevőnek kell megjelennie a közjegyző előtt. Hozzátette, az élő végrendelet egy olyan jognyilatkozat, amit a cselekvőképes személy még azelőtt tesz, hogy tudomása lenne bármilyen súlyos betegségről.

Ebben a nyilatkozatban előre rendelkezik arról, ha bármilyen baleset, betegség következtében cselekvőképtelenné válik, milyen egészségügyi ellátást utasít vissza, illetve adott esetben kire ruházza át hasonló kérdések megválaszolását.

Adott esetben az egészségügyi szolgáltatók is hozzáférhetnek az iratcsomóhoz

A szervadományozási nyilatkozattal ellentétben az élő végrendeleteket nem gyűjtik egy központi adatbázisban, ezért, akik rendelkeznek élő végrendelettel, azok az erről szóló nyilatkozat másolatát adják oda háziorvosuknak, hogy az orvos csatolni tudja a többi orvosi dokumentációhoz. Ez azért fontos, mivel adott esetben az egészségügyi szolgáltatók is hozzáférhetnek az iratcsomóhoz – mondta Toldy Judit.

Hozzátette, a családorvosnál lévő dokumentáció mellett az is hasznos, ha a nyilatkozattevők személyes irataik mellett tartják a elő végrendelet egy másik másolatát, hisz egy váratlan baleset esetén a személyes iratok mellett könnyen megtalálják azt.

A címlapfotó illusztráció.


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.