A vízválság elkezdődött

 

A vízválság elkezdődött; egy új világrend épül, melyben nagy jelentőségű a természeti erőforrások, köztük a víz nem fenntartható felhasználása – mondta Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának vezetője csütörtök este az M1-en annak alkalmával, hogy véget ért Budapesti Víz Világtalálkozó.

A vízválság jelenthet túl sok vagy túl kevés vizet, árvizet vagy aszályt és vízszennyezettséget is. Korábban is problémát jelentett, de az újdonság, hogy ezek milyen gyakorisággal fordulnak elő és milyen hatással vannak egy-egy országra.


A vízválság oka a népességnövekedés, és az ezzel járó gazdasági expanzió, továbbá a klímaváltozás. Ezek miatt a vízfelhasználás szélsőségessé válik, ám „a természet visszarúg” – figyelmeztetett a szakember.

A Budapesti Víz Világtalálkozón 118 országból több mint 2300-an vettek részt, több mint 30 miniszteri szintű küldöttség mellett nemzetközi szervezetek és multilaterális finanszírozási intézmények vezetői, valamint vízügyi szakértők tanácskoztak vízügyi problémákról, és a globális vízválság megelőzéséről.

Évente 600 milliárd dolláros befektetéssel 2030-ra fenntarthatóvá lehetne tenni a világ vízgazdálkodását – nyilatkozta. Jelenleg ennek az összegnek az egyharmadát költik el globálisan a szektorban.

A diplomáciai siker mellett a 2013-as és 2016-os hazai Víz Világtalálkozó befektetés szempontból is sikeres volt.  A rendezésre jutó egy forintnyi kiadás 500 forintnyi üzletet generált – tette hozzá.

Elmondta, hogy óriási üzleti lehetőségek rejlenek a vízgazdálkodásban, és a magyar cégek jó esélyekkel indulnak.

A Budapesti Víz Világtalálkozó keretében megrendezett vízipari szakkiállításon számos innovatív megoldást mutattak be. „Az expó ragyogó példákat mutatott ara, hogy egy kis ország, mint Magyarország, milyen áttörést jelentő megoldások kifejlesztésére képes” – fogalmazott.

Példaként egy olyan magyar fejlesztésről beszélt, amely révén a mezőgazdaságban a vízfelhasználás 50 százalékos csökkenésével is ugyanazok a terméshozamok érhetők el. „Ez azért jelentős áttörés, mert a világ vízhasználatának 80 százalékáért a mezőgazdaság felel”.

Ha csak 10 százalékkal csökkenthető lenne ez a mennyiség, akkor az megoldaná a városok vízellátását a vízben hiányos területeken – mondta.

Beszélt olyan új szennyvízkezelési technológiákról is, amelyek lehetővé tennék, hogy a szerves anyagok kivonásával az egész tisztítási mechanizmus energiaigényét fedezni tudják.

Elmondta, hogy a most véget ért Budapesti Víz Világtalálkozón elfogadott nyilatkozat beépül a következő Világfórum programjába, amelynek 2021-ben Szenegál ad otthont.