Megtérülő befektetés a víz hosszú távon

 

Az egyik legfontosabb feladat érdekeltté tenni a finanszírozókat és a befektetőket a vízzel kapcsolatos rendszerek fejlesztésében, meg kell tudni győzni őket arról, hogy hosszú távon megtérülő befektetés a víz – mondta Xavier Leflaive, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet Környezetvédelmi Igazgatósága víz-munkacsoportjának vezetője az M1-nek.

Míg egy pár évvel ezelőtti jelentésben az volt az elvárás, hogy a vízre fordított befektetések és beruházások összegét duplájára kell növelni, addig a jelenlegi álláspont szerint már meg kell háromszorozni ezeket az összeget – jelentette ki Xavier Leflaive. Megjegyezte, ez kell ahhoz, hogy teljesíteni tudják a víz megfelelő higiéniai elvárásait.

Véleménye szerint mindenkinek szerepet kell vállalni ebben a folyamatban, hiszen minél több a szereplő, annál hatékonyabb a munka, és annál gyorsabban lehet kezelni a problémákat. Megfelelő politikai döntésekre és jól kiválasztott intézményi keretrendszerre van szükség. A szerepvállalók többek között a szolgáltatások kifizetésével vagy adományokkal segíthetnek egyes megoldások megvalósításában.


Xavier Leflaive arról is beszélt, hogy egyre több ország néz szembe a vízzel kapcsolatos válsággal. Sok helyen túl sok a víz, de van, ahol túl kevés, több országban heves esőzések, viharok pusztítanak, míg máshol a szárazság és az aszály okozza a fő gondot. Ezek mind természeti eredetű problémák, de napjainkban az ember okozta környezet- és vízszennyezés is kimagasló – tette hozzá.

Megjegyezte, több országban ugyanakkor egyáltalán nincsenek tisztában a vízválság fogalmával, ezért a tudatosságra is nagy figyelmet kell fordítani. Úgy véli, fontos, hogy az embereket megfelelően tájékoztassák, hiszen ez nyújt lehetőséget arra, hogy minél többen fektessenek be a vízvédelembe. Erre kiváló alkalmat teremt a Budapesten zajló világtalálkozó – hangsúlyozta.