Globális megoldásokra van szükség a vízhiány kezelésére

 

Észak-Macedónia újra egy tömeges migráció útvonalának közepén találhatja magát, ha a vízválságra nem találnak globálisan megoldást – közölte Naser Nuredini, Észak-Macedónia környezetvédelmi minisztere az M1-nek. A tárcavezető kiemelte, Magyarország élen jár a vízvédelemért tett aktív cselekvésben, amiről minden ország példát vehet.

Észak-Macedónia abból a szempontból szerencsés, hogy rendkívül gazdag vízforrása van, az ország inkább infrastrukturális kihívásokkal néz szembe – mondta el Naser Nuredini. Ilyen például az ivóvíz- és a szennyvízhálózat fejlesztése és tisztítása, amelyet szerinte nemzetközi segítséggel sikerülhet megvalósítani.


Arról is beszélt, hogy a környezetvédelmi minisztériumra nem feltétlenül politikai intézményként kell gondolni. Itt is az egyik legfontosabb célkitűzés, hogy megfelelően és átláthatóan tudjanak együttműködni, és teljesítsék azokat az egyezményeket, amelyeket aláírtak. Hangsúlyozta, egyenlő feltételeket kell biztosítani mindenkinek, mert csak ez által tudják bevonzani a nemzetközi befektetőket.

Naser Nuredini szerint a környezetvédelemben nem lehet meghatározni prioritásokat, ugyanis minden egyes terület fontos, és ezekre külön-külön kell odafigyelni. Ennek egyik ágazata a víz és a fenntartható vízellátás. Észak-Macedónia nagy szerepet vállal abban, hogy ivóvizet juttasson az olyan országok lakói számára, ahol ebből hiány van – hangsúlyozta.

A miniszter gratulált Magyarországnak, hogy ismét megrendezte a Budapest Víz Világtalálkozót. Kijelentette, Észak-Macedónia nagyon sokat tanul a magyaroktól a vízi erőforrások kezelésében, és partner szeretne lenni a további együttműködésekben is.

Kiemelte, Észak-Macedónia újra egy tömeges migrációs útvonal lehet, ha a vízhiány okozta problémákat nem sikerül megoldani. Szerinte ugyanis a migráció egyik kiváltó oka a vízhiány, amelyet nem lehet helyi szinten kezelni, globálisan működő megoldásokra van szükség.