Áder: A magyar vízipari tudástőke exportképes termék

 

A magyarországi víziparban felhalmozódott tudástőke exportképes termékké vált – mondta Áder János köztársasági elnök szerdán a Budapesti Víz Világtalálkozón, Budapesten.

Áder János köztársasági elnök beszédet mond a Budapesti Víz Világtalálkozó gálaestjén (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Az államfő a tanácskozás második napján megtekintette a vízipari szakkiállítást, majd újságíróknak nyilatkozva emlékeztetett a keddi megnyitón elmondott szavaira, napjainkban a szemünk láttára bontakozik ki a sok víz, a kevés víz és a szennyezett víz drámája.

A résztvevőknek azt ajánlotta, ha kíváncsiak a megoldásokra, a magyar innovációkra, akkor tájékozódjanak a szakkiállításon. Úgy fogalmazott, ha azt a kérdést tesszük fel, hogy látunk-e megoldást, magyar megoldást arra, hogy például miként lehet megakadályozni a talajeróziót, csökkenteni a hálózati veszteséget, hatékonyan megtisztítatni a szennyvizet, akár emberi fogyasztásra, de öntözésre, ipari felhasználásra mindenképp alkalmassá tenni, akkor itt sokféle megoldást lehet találni.

A köztársasági elnök kiemelte: a kiállításon azt látni, hogy egyetemek, vízipari szereplők, valamint a szakigazgatás résztvevői hogyan kezdtek el közösen gondolkodni az elmúlt években, és hogy ez a munkakapcsolat hogyan válik egyre gyümölcsözőbbé.

Kitért rá: itt nemcsak magyarországi problémákra adnak megoldásokat, hanem a világ más tájain jelentkező gondokra is. Áder János emellett hangsúlyozta a magyarországi vízügyi képzés jelentőségét is.

Közölte: a szakkiállítás minden alkalommal egyre színvonalasabb, informatívabb és a laikusoknak is egyre közérthetőbb.