A mesterséges intelligencia új munkahelyeket teremt

 

A mesterséges intelligencia új munkahelyeket teremt, és egyszerűbbé teszi az emberek életét – közölte a Mesterséges Intelligencia (MI) koalíció elnöke szerdán az M1 Ma reggel adásában.

Jakab Roland elmondta: sokan azt gondolják, hogy a mesterséges intelligencia elveszi a munkahelyeket, ezért fontos tudatosítani az emberekkel az abban rejlő lehetőségeket.


A mesterséges intelligencia akcióterv részeként ezért a koalíció tudatosító kampányokat folytat: szeretnék egymillió emberhez eljuttatni a mesterséges intelligenciával kapcsolatos alapfogalmakat, százezer embernek pedig mesterséges intelligencia alapkurzust biztosítanak - tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy nagy mennyiségű adat áll rendelkezésre, amelyek alapján alkalmazásokat lehet létrehozni, ezért adatpiac-teret hoznak majd létre, amely összeköti az adatigénylőket és azokat, akik adatokat szeretnének megosztani.

Felsőoktatási intézményekből és az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat intézeteiből pedig konzorciumot hoznak létre, amelynek feladata, hogy szervezze és koordinálja a mesterséges intelligencia alap és alkalmazott kutatásokat - mondta a koalíció elnöke.