Spanyol nyelven tanuló magyar gimnazistákat jutalmaztak meg

 

A hazai spanyol kétnyelvű gimnáziumok legjobb diákjai kaptak elismerést kedden Budapesten.

A budapesti spanyol nagykövetség díjait a Szépművészeti Múzeum Román csarnokában adták át Spanyolország nemzeti ünnepe alkalmából.

Ma a spanyol nyelv korát éljük” – fogalmazott az ünnepségen Anunciada Fernández de Córdova nagykövet, kiemelve, hogy huszonegy ország államnyelve, a nemzetközi kommunikációban pedig a második legfontosabbnak számít. „A spanyolul tudó ötszázmillió ember fontos közösséget alkot, amelynek a spanyol nyelvet tanuló magyar diákok is részei” – emelte ki.


A budapesti spanyol nagykövetség díját pályázat útján nyerte el tizenkilenc 11. és 12. osztályos magyar diák a veszprémi Vetési Albert, a debreceni Fazekas Mihály, a pécsi Kodály Zoltán, a kecskeméti Bolyai János, a miskolci Herman Ottó, a szegedi Tömörkény István és a kispesti Károlyi Mihály gimnáziumból.

Magyarországon először 1988-ban a kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnáziumban vezették be ezt a képzést, amely 2000 és 2008 között még hat intézményben indult el. Világszerte mintegy húszmillióan tanulnak spanyolul, az interneten ez a harmadik leghasználtabb nyelv az angol és a kínai után – olvasható a nagykövetség sajtóanyagában.

A címlapfotó illusztráció.