Összefogás kell a vízválság megakadályozására

 

Víz nélkül nincs élet, a vízválság megakadályozására összefogás szükséges, közösen meg lehet csinálni – mondták a Budapesti Víz Világtalálkozón tartott kerekasztal-beszélgetés résztvevői kedden Budapesten.

Cecilia Abena Dapaah Ghána vízügyi minisztere azt mondta, víz nélkül nincs élet, a vízkészletek hatékony és fenntartható kezelése szükséges. Azon dolgoznak hogy elősegítsék a fenntartható fejlődési célok megvalósulását, közöttük a biztonságos vízhez való hozzáférést, az egészséges ökoszisztémát. A víz szűkössége a világ lakosságának 40 százalékát érinti, de már 2025-re a világ lakosságának kétharmadát sújthatja. A vízszennyezés továbbterjedhet és veszélyezteti a fenntartható növekedést, ha nem kezelik a helyzetet – mondta.

Hangsúlyozta, hogy az éghajlatváltozás is jelentős hatással van a vízkészletekre. A vízválság megakadályozásához hatékony, fenntartható megoldást kell találni a vizek kezelésére, fontosnak nevezte a biztonságos vízhez való hozzáférést és a felszín alatti vizek felhasználását.

Raed Abu Al-Soud Jordánia víz-, és öntözési minisztere fontosnak nevezte a találkozót. Jordánia a víz szempontjából a második legszegényebb, az ország 97 százaléka nehezen fér hozzá a vízhez, 80 százalékának a csatornázottsággal is gondja van. A víz kitermelése is nehéz Jordániában, a sziklás felszín miatt.

A háromnapos Budapesti Víz Világtalálkozó kiemelt témája a globális vízválság megelőzése, ezen belül is a kevés víz, a sok víz és a szennyezett víz okozta problémák megoldása. A rendezvényre 118 országból több mint 2300-an jelentkeztek, a több mint 30 miniszteri szintű küldöttség mellett nemzetközi szervezetek és multilaterális finanszírozási intézmények vezetői, valamint vízügyi szakértők jöttek el.

Áder János, köztársasági elnök kezdeményezésére, az ENSZ szervezeteivel és a Víz Világtanáccsal együttműködve a kormány 2013 októberében rendezte meg először a Budapesti Víz Világtalálkozót.

A címlapfotó illusztráció.