Magyarország példaként szolgálhat a vízgazdálkodásban

 

Magyarország számos ázsiai országnak mutathat példát a vízgazdálkodás területén – mondta Liqun Jin, az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank (AIIB) elnöke az M1-nek.

Az ázsiai regionális fejlesztési bank nagy hangsúlyt fektet vízzel összefüggő iparágak finanszírozása.Ebbe a mezőgazdasági öntözés, biztonságos ivóvíz ellátás biztosítása valamint a szennyvíz kezelése tartozik – mondta.

Emellett az okos vízfelhasználását és az iparban a víz újrahasznosítását is támogatja.


A vízválságnak leginkább India van kitéve, de megemlítette Bangladest, Pakisztánt és Indonéziát is, ahol nagy kihívást jelent a tiszta víz raktározása is

Liqun Jin szerint hármas problémával nézünk szembe:  a vízhez való hozzáférés, a víz tárolása, valamint a víz szennyezése.

„Magyarország és Lengyelország voltak az első közép-kelet-európai országok, amelyek csatlakoztak az AIIB-hez. Magyarország hídszerepet, és így stratégiai szerepet tölt be, ezért ha szorosabbra fűzzük a kapcsolatot a két régió között, akkor az a kereskedelmi kapcsolatokra is pozitívan hathat” – mondta.

Magyarország számos ázsiai országnak mutathat példát – mondta példaként említve a Duna vízminőségének a védelmére tett erőfeszítéseket.

Idézte Áder János államfőt aki a konferencián elmondta,  hogy „most már ott tartunk, hogy Magyarországot folyóink tisztább állapotban hagyják el, mint ahogy hozzánk érkeznek.”