Hatalmas érdeklődés övezi a Budapesti Víz Világtalálkozót

 

Minden korábbinál nagyobb az érdeklődés övezi a harmadik Budapesti Víz Világtalálkozóra – mondta Joó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára az M1-nek adott interjúban.

A háromnapos Budapesti Víz Világtalálkozó kiemelt témája a globális vízválság megelőzése, ezen belül is a kevés víz, a sok víz és a szennyezett víz okozta problémák megoldása.

A rendezvényre 118 országból több mint 2300-an jelentkeztek, a több mint 30 miniszteri szintű küldöttség mellett nemzetközi szervezetek és multilaterális finanszírozási intézmények vezetői, valamint vízügyi szakértők jöttek el.


„A világtalálkozót a sok víz, kevés víz, szennyezett víz tematika mentén építettük fel. Mindenki ismeri milyen globális kihívások vannak, az egyes országokat másként érinti a vízválság” – mondta Joó István.

A vízválság megelőzése szempontjából a legfontosabb döntéshozók Budapestre érkeztek. A politikusok mellett a fejlesztéseket biztosító pénzügyi intézmények vezetői is részt vesznek a találkozón, valamint a tudományos és gazdasági élet szereplői, akik megoldásokat dolgozhatnak ki a vízválság elleni küzdelemhez – hangzott el az interjúban.

„A 2013-as és 2016-os Budapesti Víz Világtalálkozóknak kiemelt szerepe volt abban, hogy létrejött egy dedikált célkitűzés a vízválság megoldására” – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Az expón olyan magyar megoldások is bemutatásra kerülnek, amelyek megoldást biztosíthatnak a krízisre Számos olyan projekt fut a világban, amelyet magyar technológiával és magyar finanszírozással valósítanak meg, legyen szó vízgazdálkodásról, tiszta víz biztosításáról vagy a szennyvíz kezeléséről.

A helyettes államtitkár kifejtette, hogy Magyarországon  azok a beruházások megvalósultak már, amelyek révén a lakosságnak tiszta vizet lehet biztosítani. „A fővárosi szennyvíz 95 százaléka megtisztítva kerül vissza a Dunába” – fűzte hozzá.

„Mi ezeket az eredményeket adottnak vesszük, de a világ számos részén ez nagyon komoly kihívást jelent” – tette hozzá.

Magyarország technológiai megoldásokkal, valamint diplomáciai szerepvállalással, mint a Budapesti Víz Világtalálkozó három évente történő megrendezésével tud ebben segíteni.