Az informatikai átállás miatt volt szolgáltatáskiesés az eredményközlésben

 

A napközbeni részvételi adatokat közlő honlapról az eredményeket közlő honlapra történő átállás tartott a tervezettnél tovább, ezért volt szolgáltatáskiesés a választási honlap működésében – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke vasárnap késő esti sajtótájékoztatóján.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A szavazókörök este hét órai zárását követően csak mintegy két óra elteltével jelentek meg az első eredmények az NVI honlapján. Pálffy Ilona sajtótájékoztatóján azt mondta, az NVI által üzemeltetett, a szavazatösszesítést is végző informatikai rendszer, a Nemzeti Választási Rendszer zavartalanul működik. Hozzátette: az NVI a választásnapi eredménymegjelenítést az előre eltervezett módon az egyszerűsített üzemmódban működő valasztas.hu honlapon kezdte el.

Az átállás a tervezettnél több időt vett igénybe, ezért egyes időszakokban a honlapon a kiszolgálás szünetelt. Azt mondta, a választások honlapja több, statikus formában közzétett közérdekű információt is tartalmaz, mint például a Nemzeti Választási Bizottság iránymutatásai, határozatai, a választási irodák elérhetőségei, amelyeket az NVI a szolgáltatás átstrukturálása során fokozatosan ismét elérhetővé tesz.

Hangsúlyozta: az NVI az átállás időszaka alatt is fontos feladatként kezelte a médiának és a pártoknak nyújtott adatszolgáltatást, hogy a választópolgárok tájékoztatása a választások eredményéről folyamatos legyen. Pálffy Ilona megköszönte a szavazatszámláló bizottságok tagjainak és a helyi választási irodák munkatársainak munkáját, mint mondta, gyorsan dolgoztak és továbbították az adatokat az NVI-hez.

Elmondta, az este 11 órai adatok szerint a feldolgozottság 81,59 százalék volt, a csaknem 23 ezer jegyzőkönyvből már csak körülbelül ötezret vártak, de folyamatosan rögzítik a jegyzőkönyveket az informatikai rendszerben.