Ott is szavazhatnak a megyei közgyűlésre, ahol sem képviselőt, sem polgármestert nem választanak

 

Bár a Zala megyei Lakhegyen jelöltek hiányában sem képviselő-, sem polgármester-választást nem tartanak vasárnap, a szavazatszámláló bizottság működni fog, és várja a 388 voksolót a megyei közgyűlés tagjainak választására.

Kövesse velünk percről percre az önkormányzati választás történéseit! Folyamatosan frissülő cikkünkért ide kattintson.

Jelölt hiányában nem lehet továbbá vasárnap polgármester-választást tartani a Veszprém megyei Balatonszepezden, így a 390 választópolgár a polgármester-választásra nem kap szavazólapot, de voksolhatnak a négytagú képviselő-testület tagjaira, illetve a megyei közgyűlés listájára.

Lakhegy mellett elmarad a Baranya megyei Apátvarasdon és a Győr-Moson-Sopron megyei Rábszentandráson is a képviselő-testületi választás, mert nem indult annyi jelölt, ahányat meg lehetne választani. Apátvarasdon 106, Rábaszentandráson 379 választópolgár tehát a polgármesterre és a megyei közgyűlés tagjaira szavazhat.

Ahol elmarad a polgármester- vagy képviselő-testületi választás, négy hónapon belül időközi választást kell tartani, addig a jelenlegi polgármester látja el a városvezetői feladatokat.

A nemzetiségi választások közül 527 marad el települési szinten. A Nemzeti Választási Bizottság 2715 települési nemzetiségi választást írt ki, ezek közül 2188-at tudnak megtartani, továbbá nem lehet megtartani két területi szintű (azaz megyei) választást sem.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a jelöltek nyilvántartásba vétele után 498-an léptek vissza, ebből 173-an a polgármester-jelöltségtől, valamint 300-an a képviselő-jelöltségtől. A nemzetiségi választástól 259 jelölt lépett vissza. Az önkormányzati választáson kilenc, a nemzetiségin hat nyilvántartásba vett jelölt meghalt.

A címlapfotó illusztráció.