A kistelepülésen élők több képviselőjelöltre is szavazhatnak

 

A kistelepüléseken élő választópolgároknak nem csak egy szavazatuk van a vasárnapi képviselő-testületi választáson: mivel a képviselőket egyéni listán választják meg, mindenkinek annyi szavazata van, ahány tagú testületet kell megválasztani.

Kövesse velünk percről percre az önkormányzati választás történéseit! Folyamatosan frissülő cikkünkért ide kattintson.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény szerint a tízezernél kevesebb lakosú település egy választókerületet alkot, amelyben a képviselők száma 100 lakosig 2, ezer lakosig 4, ötezer lakosig 6, tízezer lakosig 8.

Az egyéni listás szavazólapon a nyilvántartásba vett jelöltek a választási bizottság által kisorsolt sorrendben szerepelnek, a választópolgár pedig legfeljebb annyi jelöltre szavazhat, ahány egyéni listás mandátum kiosztható, azaz az egészen kis településeken élők akár kettőt, az öt- és tízezer lakos közötti településen élők pedig akár nyolcat is bejelölhetnek.

A szavazólapokon feltüntetik, hogy a választópolgár hány jelöltre szavazhat érvényesen: ez azt jelenti, hogy ha a megjelöltnél kevesebb számút választ (kivéve, ha egyet sem választott), attól még érvényes a szavazólapja, de ha többet választ, mint a megengedett, akkor a szavazólapon lévő valamennyi voksa érvénytelen lesz.

A szavazatszámlálásnál a bizottság összeszámlálja, hogy az egyes jelöltekre hány voksot adtak le: egy összesítő lapon a szavazatszámláló bizottság feltünteti a jelöltek nevét és sorszámát, a bizottság egyik tagja olvassa fel a szavazólapon érvényes szavazatot kapó jelölt sorszámát, egy másik tag pedig az összesítő lapon vezeti a jelöltek szavazatait, majd a számlálás eredményét rögzítik a jegyzőkönyvben.

Az egyéni listán azok lesznek képviselők, akik a megválasztható képviselők száma szerint a legtöbb érvényes szavazatot kapták. Szavazategyenlőség esetén sorsolással állapítják meg, az egyenlő számú szavazatot kapó jelöltek közül ki szerez mandátumot.

Az országban 3008, tízezernél kevesebb lakosú település van, azonban elmarad a képviselő-testületi választás a Baranya megyei Apátvarasdon, a Zala megyei Lakhegyen és a Győr-Moson-Sopron megyei Rábaszentandráson, mert nem indult annyi jelölt, ahányat meg lehetne választani.

A címlapfotó illusztráció.