Pénteken búcsúznak Sára Sándortól

 

Gyászmisén búcsúznak el Sára Sándor Kossuth-nagydíjas és Balázs Béla-díjas filmrendező-operatőrtől pénteken a budapesti Szent István-bazilikában. Az egykori Duna Televízió első elnök-főigazgatója 86 évesen, szeptember 22-én hunyt el. Az M5 kulturális csatorna péntek esti műsorában Sára Sándorra emlékezik – hangzott el az M1 Híradójában.

Cikkünk frissült.

Október 11-én, pénteken 15 órakor tartják Sára Sándor Kossuth-nagydíjas filmrendező, operatőr, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagjának búcsúztatóját a budapesti Szent István-bazilikában gyászmise keretében, a katolikus egyház szertartása szerint – tudatta az MMA csütörtökön.

Mint írják, a gyászmisét Snell György püspök mutatja be.

Sára Sándor, az egykori Duna Televízió első elnök-főigazgatója életének nyolcvanhatodik évében, szeptember 22-én, vasárnap hunyt el. A Balázs Béla-díjjal, a Magyar Mozgókép Mestere címmel és az MMA életműdíjával is kitüntetett művészt hosszan tartó, méltósággal viselt betegség után érte a halál.

Sára Sándort az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Művészeti Akadémia, az MTVA és a Duna Médiaszolgáltató Zrt. saját halottjának tekinti.

Sára Sándor a Balázs Béla Stúdió első nemzedékének tagjaként olyan korszakos jelentőségű filmek operatőre volt, mint a Sodrásban, a Gyerekbetegségek, az Apa, a Tízezer nap vagy a Szindbád. Rendezőként olyan filmek fűződnek a nevéhez, mint a Feldobott kő, a Holnap lesz fácán vagy a 80 huszár.

A filmes alkotó a nyolcvanas évek legnagyobb hatású, felkavaró erejű, és ma már felbecsülhetetlen forrásértékű tanúságtevőket megszólaltató dokumentumfilmes irányzatának a megteremtője. Ezek a dokumentumfilmek az évtizedekig hallgatásra ítéltek megszólaltatásával a társadalomtudományi kutatásokban is kényszerűen elhallgatott legsúlyosabb tragédiákról, a 20. századi történelem különböző színezetű diktatúráinak kiszolgáltatott egyszerű emberek mérhetetlen szenvedéseiről tudósítottak.

Munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el, amelyek között van a Balázs Béla-díj (1968), a Kossuth-díj (1978), a Magyar Mozgókép Mestere cím (2005), a magyar filmkritikusok életműdíja (2012), a Nemzet Művésze díj (2014), a Magyar Művészeti Akadémia Életműdíja (2017), a Kovács László–Zsigmond Vilmos Magyar Operatőr Díj (2018) és a Kossuth-nagydíj (2018).


Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatója az M1-nek úgy nyilatkozott: „Csoóri Sándor és Sára Sándor álmodták meg a Duna Televíziót, amelyet még ma is a külhonban a nemzet televíziójának neveznek. Azt a Duna Televíziót, amely ’92-ben azért jött létre, hogy a 20. században szétszakított magyarságot összekösse, magyar szóval, magyar kultúra erejével. Ez Sára Sándor öröksége, és nekünk ezt az örökséget kell továbbvinnünk.”

Sára Sándorra emlékezik péntek este az M5 kulturális csatorna is.