Letették a Győr és Pannonhalma között épülő kerékpárút alapkövét

 

A Győr és a világörökség részének számító Pannonhalma között épülő kerékpárút alapkövét csütörtökön tették le a két város között lévő Nyúl községben.

Fekete Dávid, Győr alpolgármestere az eseményen elmondta, hogy a Modern városok program győri elemei közé tartozik a 17,7 kilométer hosszú, mintegy 1,8 milliárd forintba kerülő kerékpárút megépítése.

Kara Ákos, a térség országgyűlési képviselője emlékeztetett, azért kezdeményezte öt évvel ezelőtt ennek az útszakasznak a megépítését, hogy biztonságosan, jó körülmények között tudjanak a kerékpáros turisták, illetve a környék településein élők közlekedni.

Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos arra hívta fel a figyelmet, hogy a következő két évben több, a kerékpáros közlekedés fejlesztését célzó beruházás zajlik Győr és Veszprém között is. Kiemelte, Győr és Pannonhalma összekötése mellett megoldják a kerékpáros közlekedést a Pannonhalma–Csesznek–Zirc–Eplény–Gyulafirátót és Veszprém vonalon. Veszprémtől több út is vezet a balatoni kerékpáros kör felé, azaz a munkálatok 2021-es befejezése után Győrtől el lehet majd jutni kerékpárral is a Balatonig.

Révész Máriusz beszélt arról is, hogy jövő májusban a Giro d’Italia nemzetközi kerékpárverseny magyarországi útvonala érinti a Győr és Pannonhalma közötti szakaszt is, ám akkor még nem ezen az úton haladnak majd.

Nagy Róbert Attila, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója a beruházás részleteiről elmondta, a Győr város déli részéből induló kerékpárút Pannonhalmán a bencés főapátsághoz fut be. A 17,7 kilométeres útvonalból 11,6 kilométer teljesen új építésű lesz, 6,1 kilométeren a meglévő gyalog- és kerékpárutakat érinti a fejlesztés. Hozzátette, a vonalon hat pihenőhelyet hoznak létre és 200 facsemetét ültetnek el.

A címlapfotó illusztráció.