A kormány ösztönzi a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását

 

A kormány ösztönzi a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatását, a cél az, hogy mindenkinek, aki akar és tud dolgozni, legyen munkája – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára szerdán Kiskunhalason, a Kézmű Közhasznú Nonprofit. Kft. új üzemcsarnokának átadóján.

Fülöp Attila kiemelte, az új csarnokban megváltozott munkaképességűek és fogyatékossággal élők is dolgoznak. Az ő esetükben minden lehetséges támogatást meg kell adni ahhoz, hogy önálló életet élhessenek, ennek első számú eszköze az, hogy legyen önálló munkájuk, jövedelmük, ez megalapozhatja a szociális biztonságukat – tette hozzá.

Jelenleg mintegy 150 ezer megváltozott munkaképességű ember dolgozik Magyarországon


Az államtitkár közölte: a Fidesz-KDNP elmúlt kilencéves kormányzása alatt 18 százalékról 42 százalékra nőtt ennek a célcsoportnak a foglalkoztatása. Mindez azt jelenti, hogy jelenleg mintegy 150 ezer megváltozott munkaképességű ember dolgozik Magyarországon, ez nemzetgazdasági szempontból is meghatározó szám a munkaerőpiacon – mondta, megjegyezve: még legalább ennyi ember van, akit munkához lehetne segíteni.

A megváltozott munkaképességűek esetében nem elegendőek a hagyományos munkaerőpiaci eszközök, itt általában több segítség, több állami mentorálás kell – hangsúlyozta az államtitkár, aki kijelentette: továbbra is szeretnének együttműködni mindenkivel ezen a területen.

Fülöp Attila kitért arra: a kormány 2019-től bővített járulékkedvezmény-rendszerrel ösztönzi a piaci cégeket megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására. Ez azt jelenti, hogy ilyen foglalkoztatás esetén a járulékot a minimálbér kétszereséig elengedi az állam. A cégek előtt, amelyek nagy számban alkalmaznak megváltozott munkaképességű embereket, október 31-ig áll nyitva az a pályázati lehetőség, amely összesen 43,5 milliárd forinttal segíti a működésüket 2020-ban.

Az új üzemcsarnok egy felújított, volt iskolai tornacsarnokban nyílhatott meg

Csizi Péter, a Kézmű Kft. ügyvezetője elmondta: cégcsoportjuknak 135 üzeme van az ország több mint száz településén. Kiskunhalason 115 megváltoztatott munkaképességű embert is foglalkoztatnak. A mostani üzembővítés a várossal való jó együttműködésnek is köszönhető. Az új üzemcsarnok egy felújított, volt iskolai tornacsarnokban nyílhatott meg, a varrodában – a

Naturtex Kft. megrendelésére – tollas és pelyhes ágyneműket gyártanak majd.
Fülöp Róbert (Fidesz-KDNP), Kiskunhalas polgármestere közölte, a város számára fontos, hogy a megváltozott munkaképességűeknek is legyen lehetőségük a jövedelemszerzésre.

A Kézmű Kft. terveiben további bővítések is szerepelnek, a város ezekben is partnerséget vállal.

A címlapfotó illusztráció.