Idén 1600 családot mentett meg a kéményseprők ellenőrzése

 

Az idén 1600 esetben állapítottak meg életveszélyt a kémények ellenőrzésekor a kéményseprők a fővárosban, vagyis ennyi családot mentettek meg a szén-monoxid-mérgezéstől – közölte a Fővárosi Kéményseprőipari (Főkétüsz) Kft. ügyvezetője, Kovács Balázs kedden, Budapesten.

Kovács Balázs a fűtési szezon elindulása alkalmából tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a családi házak esetében ugyan nem kötelező a kéményseprői ellenőrzés, ám a balesetveszély elhárítása érdekében mindenkinek azt ajánlja, hogy vegye igénybe az ingyenes szolgáltatást.

A főváros kéményeinek háromnegyedét már átvizsgálták

Elmondta: a fővárosban csaknem egymillió kémény működik és szeptember 30-ig már elvégezték ezek háromnegyedének vizsgálatát.

Az ellenőrzések során ezerből három kémény esetében tártak fel életveszélyes meghibásodást, illetve minden száz kéményből négy esetében állapították meg a javítás szükségességét – tette hozzá.

Idén már négy haláleset történt

Felhívta a figyelmet arra: a kémények, illetve a fűtőberendezések karbantartása és a lakások levegő-utánpótlásának biztosítása annál is inkább fontos, mert az idén négyszázegy szén-monoxid-riasztás volt a fővárosban, nyolcvanegyen megsérültek és négy haláleset is történt.

Kiemelte, hogy felújítás vagy új kémény üzembe helyezése esetén kötelező az ellenőrzés. Kovács Balázs arra figyelmeztetett, hogy a tulajdonosok csak a pozitív kéményseprői igazolás bemutatása esetén fizessék ki a kivitelezőket.

 

A címlapfotó illusztráció.