Autista és figyelemzavaros gyermekek szüleinek tartottak programot a fővárosban

 

Autizmussal élő, illetve figyelemzavaros gyerekeket nevelő szülőknek rendeztek úgynevezett léleköntő napot. Azt mondják, hogy szinte az összes gyereknek személyre szabott segítségre van szüksége, de ennek ellenére – saját tapasztalataikkal – sokat tudnak egymásnak segíteni a családok – hangzott el az M1 Híradójában.

Három gyermeket nevel egy, az M1-en bemutatott veszprémi házaspár. Nagyobbik fiúk és lányuk kicsivel több figyelmet igényel, az autizmus egyik típusával diagnosztizálták őket. Nehezen ismerkednek és kommunikálnak, sok minden másban viszont rendkívül tehetségesek.


„Nem annyira markánsak, egyértelműek az autizmus tünetei, okosak, kompenzálnak, de mire hazaérnek délután, rettenetesen elfáradnak, attól, hogy ők egyszerre két programot futtatnak a fejükben. Figyelnek a tananyagra, és megy egy szociális program is, hogy meg tudjanak felelni, beilleszkedni a kortárs közösségbe ” – mondta Borkás Judit, a gyermekek édesanyja.

Több ezer autista és figyelemzavaros gyermek él Magyarországon. Tüneteik a legkülönbözőbbek, és nem mindig egyértelműek. Pedig fontos, hogy a szülők minél korábban kérjenek segítséget.

Az autista és figyelemzavaros gyermeket nevelő szülők a különféle terápiákkal ismerkedhettek meg szombaton a fővárosban. A Nem Adom Fel Alapítvány szervezte a programot, hogy a családok a megfelelő intézményt és módszereket találják meg, ezeknek a gyermekeknek ugyanis a mindennapokban speciális nevelésre és egyéni fejlesztésre van szükségük.

„Másképp viselkednek, mint az átlag, megkülönböztetett figyelemre, személyre szabott segítségre van szükségük. Képesek vagyunk arra, hogy értsük és jól segítsük őket. Különösen akkor, ha azt is tudjuk, hogy hova fordulhatunk segítségért. És ha ez megvalósul, ha támasszá válunk a számukra abban, hogy az életük átláthatóbbá, kiszámíthatóbbá váljon, akkor felfedezhetjük mekkora értéket képvisel az ő jelenlétük a világban” – mondta Vető Anna, a Nem Adom Fel Alapítvány vezetője.

A Nem Adom fel Alapítvány rendszeresen tart terápiás napokat. Korai fejlesztő programjuhoz bárki csatlakozhat, önkénteseik otthoni foglalkozást is tartanak az autista és figyelemzavaros gyermekeknek.

A címlapfotó illusztáció