Szijjártó: Soha ilyen biztos még nem volt Magyarország gázellátása

 

Minden gáztároló tele van Magyarországon, ami nemcsak a hazai ellátást biztosítja a következő télen, hanem a magyar állam bértárolás révén keresni is tud rajta – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek kedden Moszkvában.

Illusztráció (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Történelmi jelentőségű helyzet állt elő Magyarország energiaellátásában, soha nem volt még olyan, hogy Magyarország összes gáztárolója tele legyen. Most itt tartunk, 6,3 milliárd köbméternyi gáz betározása történt meg – mondta a miniszter, miután megbeszélést folytatott Jelena Burmisztrovával, a Gazprom vezérigazgató-helyettesével, aki az exportot is felügyeli a vállalatnál.


Soha ilyen biztos és soha ilyen biztonságos nem volt Magyarország gázellátása. Ráadásul most az MVM és a magyar állam pénzt is tud ezzel keresni, mivel a Gazprom 950 millió köbméternyi gázt tárol Magyarországon a további déli és nyugati irányú szállításokhoz - tette hozzá Szijjártó Péter.

Megállapodás született arról, hogy meg tudjuk kezdeni az érdemi tárgyalásokat a 2020-2021-es gázellátásról is. Ma már abban a helyzetben vagyunk, hogy körülbelül másfél évre tudunk tervezni” – hangoztatta Szijjártó Péter.

A miniszter elmondta, hogy a bolgár hatóságok aláírták azt a kivitelezési engedélyt, amelynek révén megvalósulhat az orosz gáz Magyarországra szállítása Bulgárián és Szerbián keresztül.

Amennyiben a bolgároktól a következő hetekben megkapjuk a gázminőségre vonatkozó garanciát, akkor október 31-én kiírjuk azt a kapacitáslekötési eljárást, amely a szerb-magyar határátmenetre fog vonatkozni 2021-től. Ez éves szinten 10 milliárd köbméter gáz beszállítását teszi majd lehetővé Szerbia irányából Magyarország felé” – tette hozzá.

Jó hír, hogy a paksi atomerőmű-bővítés műszaki tervét el tudtuk fogadni. Ez egy fontos mérföldkő a felkészülés során. Most már meghaladta a háromszázat a megkapott engedélyek száma, amelyek között olyan fontos engedély is van, mint a környezetvédelmi engedély” – mondta a miniszter az Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával folytatott tárgyalásáról.

A felvonulási épületek közül az első háromhoz megvan az építési engedély. Közülük az elsőt, a fővállalkozó irodaházát el is kezdték építeni – tette hozzá.

A menetrend szerint, jól halad a 300 ezer oldalas létesítési engedély kidolgozása, amelyet jövő nyáron kell majd benyújtani az engedélyező hatósághoz – közölte a politikus.

A nukleáris energia fontos Magyarország versenyképessége környezetvédelmi vállalásainak szempontjából” – mondta Szijjártó Péter.

A politikus a Russian Energy Week elnevezésű fórum apropóján utazott az orosz fővárosba, ahol kedden részt vett egy atomenergetikai kerekasztal-beszélgetésen.

A címlapfotó illusztráció.