Kiderült, miért keveredtek össze az üzemanyagok egy benzinkúton

 

Nem a Shell, a fuvarozócége hibázott, több mint ötszáz autós járt pórul, mert rossz üzemanyagot tankolt nemrég az egyik budapesti benzinkúton. Mint kiderült, a cég külsős partnere, egy fuvarozó cég összecserélte az üzemanyagokat.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Sok autós tart attól, hogy egyszer rossz üzemanyagot tölt az autójába. Mi lesz a következménye, ha ez megtörténik?


A dízelpisztolyt nem lehet beledugni a benzines tankerbe, a benzinpisztolyt ugyanakkor bele lehet dugni a dízeles autók tankerébe. Ez már régóta így van, csak találgatni lehet az okokat, hogy miért nem fordították meg ezt a módszert – mondta Várkonyi Gábor autóipari szakújságíró az M1 Ma este című műsorában. Véleménye szerint azért, mert dízelből általában nagyobb mennyiség kell, mivel ott nagyobb az átmérő. Elmondta,

a Shell félretankolási esete kivédhetetlen volt,

de ilyen esetekben érdemes azonnal egy számlaképes szakszervizt keresni, ugyanis mindenfajta kártérítési igényt csak számla ellenében fizet ki egy adott cég. Felhívta a figyelmet arra is, hogy ilyenkor érdemes megtudni, milyen alkatrészek mentek és mehetnek tönkre az autóban.

Később is jelentkezhetnek a műszaki problémák

A benzines autóknál elsősorban teljesítményvesztést okozhat, ha gázolaj kerül az üzemanyagrendszerükbe. Ilyen esetben is csak az lehet a tökéletes megoldás a hiba elhárítására, ha szakszervizben teljesen leeresztik a gázolaj-benzin keveréket, átmossák az üzemanyagrendszert, és csak ezek után töltik fel ismét benzinnel. A félretankolt benzinesek katalizátora telerakódhat korommal, és egy katalizátor több százezer forint is lehet. Előfordul, hogy a hiba csak hónapokkal később jelentkezik, amikor világítani kezd a motorkontroll lámpa a műszerfalon.

A dízelautóknál nagyobb a gond a félretankolásnál, mert a dízelmotoros autók nagynyomású üzemanyagszivattyúja, illetve a régebbiek adagolója hamar tönkremegy, ha nem kap megfelelő kenést. Márpedig a benzin kenőképessége nem elégséges. Egy dízelmotor félretankolás utáni javítása másfél–két milliós költséget is jelenthet. Mindenképp és minél hamarabb fel kell keresni egy szakszervizt.

A csere már az üzemanyag felvételekor megtörtént

Mint kiderült, a Shell egy külsős partnere, egy szállító cég cserélte össze az üzemanyagokat a múlt hétvégén, a csere tehát már az üzemanyag felvételekor, a depóban megtörtént. Szerdáig több mint ötszázan jelezték, hogy rossz üzemanyagot kaptak.

A fuvarozó cég gépkocsivezetője az üzemanyag tankerekbe történő betöltésekor hibásan rögzítette, hogy a tanker mely rekeszébe került benzin és mely rekeszébe dízel üzemanyag, így következhetett be az, hogy a töltőállomás benzintartályába dízelt, míg dízeltartályába benzint fejtettek az azokban lévő aktuális készletre.

A szeptember 20-i szállítás során a Shell megbízásának megfelelően ráadásul

azonos mennyiségű benzint és dízelt szállítottak ki

a töltőállomásra. Az eltérő mennyiségű benzin és dízel esetén a hiba akár betöltéskor, akár lefejtéskor könnyebben azonosítható lett volna – olvasható a Shell honlapján megjelent közleményben.

A tévedés csak a Füredi úti benzinkutat érintette, itt a teljes mennyiséget lefejtették a felcserélt üzemanyagokat, így sem előtte, sem utána más töltőállomásra nem került felcserélt üzemanyag – írták.

Áttekintik a szállítási folyamatot

Az üzemanyagok cseréjét hétfőn igazolta a hatósági laborvizsgálat. A Shell a fuvarozó céggel együtt a teljes szállítási folyamatot áttekinti, és a szükséges intézkedéseket megteszi annak érdekében, hogy az ilyen jellegű hibákat kiszűrje. Elrendelték például, hogy egy tankerre különböző üzemanyagokból nem lehet azonos mennyiséget tölteni, mivel így könnyebben kiderülnek a hasonló hibák.

Arra kérték egyúttal a fuvarozó partnereket, hogy

még jobban ügyeljenek a szabályok betartására,

és jelezzék, ha újabb lehetőséget találnak a biztonság erősítésére. Azt is kezdeményezte a cég fuvarozó partnereinél, hogy egyéb lehetőségeket is vizsgáljanak meg, amelyekkel a kiszállítás biztonságosabbá tehető.

A Shell az üzemanyag felcserélése miatti panaszokat kivizsgálja, és megtéríti a jogos igényeket.

A címlapfotó illusztráció.