Előrelépést ért el Magyarország az emberkereskedelem elleni küzdelemben

 

Magyarország megfogadta az Európa Tanács legutóbbi jelentésében megfogalmazott ajánlásokat, és egyebek mellett kibővítette az emberkereskedelem áldozatainak azonosítását végző szakmai csoportokat, valamint átfogó jogi és szakmai segítségnyújtási szolgáltatásait – emelte ki az Európa Tanács (ET) emberkereskedelem elleni szakértői csoportja (GRETA) pénteken közzétett jelentésében.

A 47 tagállamot tömörítő Európa Tanács szakértői jelentésükben elismeréssel szóltak arról, hogy Magyarország új támogató központokat hozott létre a bűncselekmények áldozatai számára, amelyek pszichológiai szolgáltatást nyújtanak, és segítenek az áldozatok felkészítésében a büntetőeljárásokat megelőzően.

A GRETA üdvözölte a büntetőeljárási törvénykönyvbe frissen bevezetett, a tanúk és áldozatok védelmét szolgáló új magyar rendelkezéseket is. A jelentés határozottan pozitív előre lépéskén értékelte az emberkereskedelem feltételezett áldozatainak nyilvántartására szolgáló, 2017-től működő adatbázis létrehozását, amelyet – a jelentéstevők vélemény szerint – teljes mértékben működőképessé kell tenni a politikai intézkedések alapjául szolgáló átfogó és koherens statisztikai adatok összegyűjtése érdekében.


Az Európa Tanács emberkereskedelem elleni szakértői szerint az eredmények ellenére a magyar hatóságoknak továbbra is fokozniuk kell a gyermekkereskedelem megelőzésére irányuló erőfeszítéseiket, különösen a migránsok között érkezett kiskorú áldozatok hatékonyabb azonosítása és támogatása által, és meg kell erősítniük az ágazatban dolgozók ellenőrzésének rendszerét is. Magyarországnak érzékenyebbé kell tennie a gyermekekkel foglalkozókat és továbbképzést kell biztosítania számukra. Továbbá tájékoztatni kell az érintett kiskorúakat az emberkereskedelem jelentette, rájuk leselkedő veszélyeiről és módszereiről is – húzták alá.

A jelentés szerint az illegális bevándorlás előmozdítását és megkönnyítését bűncselekménnyé nyilvánító jogszabályokat nem szabad olyan módon alkalmazni, hogy azok megakadályozzák a civil szervezetek emberkereskedelem áldozatainak megsegítése érdekében kifejtett munkáját. Ezenkívül a területen tevékenykedő szervezetek számára nem szabad megtiltani, hogy a magyar határ közelében dolgozzanak, mert ez lehetetlenné teszi számukra az áldozatok azonosítását vagy segítését a tranzitzónákban – tették hozzá.

A jelentés továbbá arra is felszólította Magyarországot, hogy helyezze hatályon kívül azokat a jogszabályokat, amelyek pénzbírságot, valamint börtönbüntetést szabnak ki a prostitúcióban érintett kiskorúakra. Arra kérték az eljáró hatóságokat, hogy a 14 és 18 év közötti prostitúcióval foglalkozó fiatalokat mindenekelőtt tekintsék az emberkereskedelem lehetséges áldozatainak, és ne bűncselekmény elkövetőinek.

A címlapfotó illusztráció.