Autómentes nappal zárult az Európai Mobilitási Hét

 

Világszerte vasárnap tartották az autómentes napot, amihez itthon is sokan csatlakoztak. Azok az autósok, akik például vasárnap vonatra szálltak, ingyen utazhattak, ha felmutatták forgalmi engedélyüket. Egész héten a környezetkímélő közlekedési módokra hívták fel a figyelmet. Országszerte több mint 300 településen készültek programokkal – közölte az M1 Híradója.

Közös biciklizésre hívták a legkisebbeket és szüleiket Békéscsabán. A Fenntartható Térség Alapítvány az Európai Mobilitási Hét zárónapján az autómentes napon, játékos programokkal tanította a gyerekeket a biztonságos közlekedésre.

A legtöbbeket a biciklizés érdekelte

Szlalompályákat állítottak fel és apró ajándékokkal is készültek. A legtöbb kis résztvevőt inkább a biciklizés érdekelte.

A szülők nem csak egy szabad programot láttak a rendezvényben. „Kisebb és hosszabb utakra is bringával, kismotorral, babakocsival megyünk. Szerintem fontos, hogy lássák a gyerekek, hogy nem csak autó van a világon, hanem lehet két lábbal is eljutni akárhova” – mondta egyikük, Jónás Mária.

Debrecen is csatlakozott az egyhetes programsorozathoz, amelynek célja, hogy felhívják a figyelmet a környezetvédelemre és a fenntartható közlekedésre. A gyerekek kerékpáros KRESZ-pályán tanulhattak a helyes közlekedésről, de akár rohamrendőrnek is beöltözhettek. Emellett a segway-jel, mint alternatív közlekedési formával is megismerkedhettek.

Kecskeméten kritériumi versenyt tartottak. Vagyis korosztályonkénti csoportokban, a háztömbök körül kerekeztek a résztvevők.

„Kecskeméten nagyon komoly hagyományai vannak a kritériumi versenyzésnek, de már 35-40 éve nem volt. Most ezt a hagyományt szeretnénk feleleveníteni és folytatni” – mondta Sáfár Tamás, az 5. Kecskeméti Kétkarikás Kritérium verseny főszervezője.

Az autómentes naphoz a MÁV is csatlakozott, ugyanis bárki ingyen utazhatott, aki magával hozta érvényes forgalmiját. Sokan meg is ragadták a lehetőséget.

A központi rendezvény, mint minden évben, idén is a budapesti Andrássy úton volt. A járművek helyett a gyalogosoké, leginkább itt is a gyerekeké volt a terep: családi programokkal, játékokkal, gasztrosétánnyal és ingyenes koncertekkel vártak mindenkit – közölte az M1 Híradója.