Hétvégén rendezik a Kulturális örökség napjait Jász-Nagykun-Szolnok megyében

 

Szolnokon többek közt tárlatvezetésekkel, előadásokkal, könyvtári sétával, kézműves foglalkozással várják szombaton az érdeklődőket. Tiszafüreden fotókiállítás nyílik, Túrkevén pedig a hétvégén ingyen látogatható a múzeum a kulturális örökség napjai alkalmából.

Szombaton mutatják be a szolnoki Damjanich János Múzeum és a Tabáni Tájház épületeit, utóbbi helyszínen kézműves foglalkozást is tartanak. A múzeumban az érdeklődők meglátogathatják a restaurátorműhelyt, valamint részt vehetnek Kertész Róbert régésznek a szolnoki vár régészeti ásatásának eredményeiről szóló előadásán, tárlatvezetésén.

A Szolnoki Galériában szintén tárlatvezetéssel tekinthető meg a Tabán (P)anno című kiállítás.


A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltárban a látogatók megismerhetik, hogy a török hódoltság korában, a második világháború idején vagy 1956-ban hogyan pusztultak el a múlt feltárása szempontjából felbecsülhetetlen értékű iratok.

A szolnoki Talifish Teaház és Klubban többek közt irodalmi felolvasóestre várják az érdeklődőket, ahol szolnoki írók, költők műveit ismertetik, valamint a vállalkozó kedvűek papír ékszert is készíthetnek.

Szintén szombaton a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézményben az érdeklődőket interaktív könyvtári sétára várják, valamint Bajnai Zsolt tart előadást Szolnok első aranykora (1876-1914) régi képeken és képeslapokon címmel.

Egész hétvégén látogatható a a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgári Védelmi Szövetség Légoltalomtól a Katasztrófavédelemig című állandó kiállítása a szolnoki Jubileum téren.

A vasútállomás épületének emeleti, korábbi Utasellátó éttermében Szolnok és a vasút kapcsolatának mementói címmel állandó vasúttörténeti kiállítás várja a látogatókat. RepTár Szolnoki Repülőmúzeumba szombaton és vasárnap belépőjegyet váltó látogatók ingyenes tárlatvezetésen vehetnek részt és megismerkedhetnek a múzeum műemléképületeivel is.

A tiszafüredi Kiss Pál Múzeumban Juhászné Soltész Nagy Erika fotókiállítása nyílik szombaton A természet legszebb pillanatai címmel. A túrkevei Finta Múzeumban szombaton és vasárnap is ingyenesen lesz látogatható valamennyi időszaki és állandó kiállítás.