Parlagi sasokat mérgeztek meg Végegyházán

 

Egy parlagisas-családot mérgeztek meg a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi területén a Békés megyei Végegyházán. Az elhalt tetemeket a költő- és fészkelőhelyüktől nem messze találta meg egy gazda. Ilyen mérgezéses eset ebben a parkban csaknem húsz éve volt utoljára.


A mérgezés tényét bizonyítja, hogy a négy madártetemet körülbelül tíz négyzetméteres körben találták meg. Emellett a madarak természetellenes testhelyzete, a görcsbe rándult lábujjaik is ezt a gyanút támasztották alá – mondta Forgács Balázs természetvédelmi őr az M1-en.

Hozzátette, a megtalálást követően értesítették a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület méreg- és tetemkereső munkacsoportját, amely egy erre kiképzett kutyával érkezett a helyszínre. A kutya megtalálta

a csalikat, erős méreggel preparált házigalambtetemek voltak.

Az erős méreg jelenlétét bizonyítja, hogy a galambtetemek mellett rengeteg elhullt rovar is volt.

A tapasztalat és a helyszínen talált nyomok azt feltételezik, hogy szándékosságról van szó – tette hozzá a természetvédelmi őr. Amennyiben a vizsgálat során ez végérvényesen bebizonyosodik az elkövető(k)nek több bűncselekményi tétellel is szembe kell nézniük.

Fennáll a természetkárosítás, az orvvadászat, méreggel való visszaélés és az állatkínzás bűncselekménye is.

Végegyházán 2002 óta nem történt ilyen eset.

Forgács Béla elmondta az 1970-es 1980-as években kevés parlagi sas élt és költött Magyarországon. Összesen nyolc-tíz párra becsülték az állományt. Az 1990-es évektől elkezdődött az állomány növekedése, és lehúzódtak az Alföldre az északi hegyvidékről és a Dunántúli-középhegységből.

Napjaikban 247 pár él Magyarországon. A Kárpát-medencei állományt körülbelül 300 párra becsülik, ami a világállomány tíz százaléka.

A nyomozás továbbra is zajlik a megmérgezett parlagi sasok ügyében.

A címlapfotó illusztráció.