Október 15-én kezdődik a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019

 

Alig egy hónap múlva, október 15-én Áder János köztársasági elnök, a rendezvény fővédnökének nyitóbeszédével veszi kezdetét a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019.

A háromnapos eseményre államfők, miniszterek, nemzetközi szervezetek, finanszírozási és tudományos intézmények magas rangú tisztségviselői jelezték részvételüket. A konferencia kiemelt témája a globális vízválság megelőzése, ezen belül is a kevés víz, a sok víz és a szennyezett víz okozta problémák megoldása. A rendezvény szervezője a magyar kormány – közölte közleményében a Budapest Water Summit 2019.


A rendezvényre mintegy kétezer résztvevőt várnak a világ minden részéről, részvételi szándékát jelezte többek között Samdech Hun Sen, Kambodzsa miniszterelnöke, Peter Turkson bíboros, az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma prefektusa és Liqun Jin, az Ázsiai Infrastrukturális Befektetési Bank elnöke.

Az esemény célja nemcsak a figyelemfelkeltés, hanem a cselekvésre való buzdítás is. A rendezvény programja többek között olyan kiemelt témákra fókuszál, mint a víz értéke, a vízkészletekre nehezedő nyomás és a tömeges migráció közötti összefüggések, illetve a tudomány, valamint a technológia szerepe a közelgő vízválság elkerülésében – írták.

Az esemény zárásaként a szervezők a nemzetközi közösség számára iránymutatást nyújtó, konkrét ajánlásokat tartalmazó felhívást fogalmaznak meg – olvasható a közleményben.