Újabb magyar rendőrök segítik Észak-Macedónia és Szerbia határőrizetét

 

Újabb magyar rendőrök segítik Észak-Macedónia és Szerbia határőrizetét – közölte a rendőrség szerdán a honlapján.

(Fotó: police.hu)

(Fotó: police.hu)

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata közleményében azt írta: az észak-macedón-görög, valamint a szerb-észak-macedón határ megerősítésére kiutazó magyar rendőri kontingensek tagjait Miskolczi Csanád Zoltán, a Készenléti Rendőrség Kelet-Magyarországi Határrendészeti Igazgatóság igazgatója búcsúztatta szerdán Budapesten, a Készenléti Rendőrség központi objektumában.

A magyar rendőrök fő feladatként járőrszolgálatot látnak el a két országban a jogellenes határátlépések megelőzése és felderítése érdekében, valamint közreműködnek az embercsempészek és az illegális migránsok előállításában. A rendőrök nemcsak a határ közvetlen közelében fognak szolgálatot teljesíteni, hanem az ország belső területein is.

Mindkét kontingens terepjáró szolgálati gépkocsikkal, éjjellátó készülékekkel, kézi hőkamerákkal, az Észak-Macedóniába utazó kontingens mobil hőkamerával is támogatja az érintett határszakasz védelmét.

Az észak-macedón kontingensben szolgálatot teljesítő 30, valamint a szerb kontingensben szolgálatot teljesítő 15 magyar rendőr saját szolgálati felszereléssel látja el feladatait, intézkedési jogosultságukat a fogadó ország rendvédelmi szervének irányítása, felügyelete mellett gyakorolják.

Kiemelték: „a magyar rendőrség elkötelezett abban, hogy az illegális migránsokat megakadályozza hazánk, illetve az Európai Unió területére történő bejutásban”. Ennek érdekében a Magyarország területén végzett feladatai mellett felajánlotta a támogatását a nyugat-balkáni országoknak is.