A meseolvasás nagyban segíti a gyermek érzelmi és értelmi intelligenciájának fejlődését

 

A Bóna család életében a közös meseolvasás mindennapi élmény. Kellemes kikapcsolódás a csöppségek és a szülők számára egyaránt, ráadásul erősíti a kötődést is.

A kép illusztráció (Fotó: MTI Fotó: Rosta Tibor)

Kornélnak van egy úgynevezett 3D-s könyve, hajtogatós, amiben felnyílnak a figurák benne, azt nagyon szereti. Nimródnak meg az óvodai korszakos könyvek tetszenek nagyon” – mondta Bóna Gergő, a gyermekek édesapja az M1 Család’19 című műsorában.


A babának nagyon jót tesz, hogyha születésétől kezdve sokat beszélünk hozzá

A kétéves Kornélnak és a négy éves Nimródnak már akkor is meséltek szüleik, amikor még csak pocaklakók voltak. Az apróság számára az édesanya, édesapa hangja biztonságot jelent és nyugalmat ad.

A babának nagyon jót tesz, hogyha születésétől kezdve sokat beszélünk hozzá. Akár mondókát vagy verset mondunk, vagy énekelünk egy kicsit, de olvashatunk is neki. A gyermek megjegyzi a hanglejtésünket, megérti, ha nyugodtak vagy izgatottak vagyunk, tanulja az érzelmeket, figyeli a mimikákat. Tehát neki ez tanulási lehetőség – magyarázta Vida Ágnes gyermekpszichológus.

A könyvek megszerettetését nem lehet elég korán elkezdeni. Az erős kontúrokkal rajzolt képes könyvekkel

már a pici babák is szívesen ismerkednek.

Fél éves kor után el lehet kezdeni néha mesekönyvet nézegetni, megbeszélni, hogy melyik képen mi van. Még nem feltétlenül a szöveget kell olvasni, de beszélgethetünk róla – folytatta Vida Ágnes.

A meséléshez mindig a kicsik korának és érdeklődésének megfelelő könyvet válasszanak a szülők. A képeskönyveken nagyon egyszerűen a képekkel tanultuk az állatneveket és az állathangokat, hogy melyik állat milyen hangot ad – tette hozzá Bóna-Béleczki Nikolett, a gyermekek édesanyja.

Egyéves kor felett a csöppségeket már egyre jobban érdekli a történet is, különösen, ha az a mindennapjaikról szól. Amikor az életükben változás van, akkor is szoktam könyveket keresni. A Tesó lettem könyvet például, amikor kiderült, hogy babát várok – folytatta Bóna-Béleczki Nikolett.

Óvodás korban a hagyományos meséket kell olvasni a gyermeknek

Óvodás korban jöhetnek a hagyományos mesék, amelyek a fantázia és érzelmek világába repítenek. Ebben a korban tanulják meg az érzelmeket kezelni: rengetek olyan érzelmet megismernek, mint például az önuralom, a düh, az indulat, a harag, a megbocsátás érzése vagy a kételkedés. Ezek a mesék mind erről szólnak – mondta Vida Ágnes.

A közös meseolvasás rendkívül hasznos, hiszen fejlődik a kicsik

nyelvi készsége, szókincse, érzelmi intelligenciája, memóriája és képzelőereje,

ráadásul egy életre szóló ajándékkal, az olvasás szeretetével gazdagodnak.