Tanulmányi ügyekben és albérletkeresésben is segíti a külföldieket a HÖOK

 

Tanulmányi és ösztöndíjügyekben, albérletkeresésben, valamint adókártya-igénylésben is segítenek külföldi társaiknak a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) mentorai. A tavaly életre hívott hálózat fiatalok ezreit támogatja, hogy az itt töltött szemeszterek után Magyarország jó hírét vigyék a világba – írta a Magyar Nemzet csütörtökön.

A lap közölte, hogy 63 államból jöttek hallgatók Magyarországra, Mongóliából és Brazíliából is.

Az elmúlt években jelentősen megugrott a magyar egyetemeken és főiskolákon tanuló külföldiek száma, a legfrissebb adatok szerint a 250 ezres összlétszámból már több mint 32 ezren valamely idegen országból érkezve iratkoztak be a felsőoktatásba.

A népszerűsítésben nagy szerepet játszik a 2013-ban bevezetett Stipendium Hungaricum állami ösztöndíjprogram, amely az indulás évében még ezernél kevesebb fiatalnak jelentett tanulási lehetőséget és anyagi támogatást, míg ma már 7500 diáknak jár. Az Európai Gazdasági Térségen kívüli országokból érkező fiataloknak szóló program résztvevőit tavaly óta képzett mentorok segítik.

Kaizinger Tamás Töhötöm, a HÖOK Stipendium Hungaricum Mentorhálózat programvezetője a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy már az első tanévben 1400 külföldit patronáltak, idén pedig 2772-en kértek támogatást, de a regisztráció csak szeptember végén fog lezárulni. Míg 2018-ban 289 mentor kapcsolódott be a rendszerbe, 2019-ben már 366. A tervek szerint tanévenként összesen 3500 hallgató mindennapjait segítik majd, fejenként két szemeszteren át.

Hozzátette: a diákok 63 országból érkeztek, főleg a Közel-Keletről, Mongóliából, Kínából, de Nigériából, Brazíliából is jöttek ösztöndíjasok.

Kaizinger Tamás Töhötöm kiemelte: növelni szeretnék a külföldiek biztonságérzetét. Egy fiatalnak ugyanis az egyik legnehezebb élethelyzet a felsőoktatási tanulmányok megkezdése, főleg idegen országban – vélekedett a programvezető, aki arról is beszélt, hogy kulturális eseményeket szintén szerveznek a mentoráltaknak.

A program állami támogatással működik, így a segítők némi pénzt is kapnak a munkájukért – olvasható a Magyar Nemzetben.

A címlapfotó illusztráció.