Folytatódik a szegedi science park kialakítása

 

Folytatódik a szegedi science park kialakítása, a kormány döntött arról, hogy öt projekt előkészítéséhez nyújt támogatást a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) idén – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Bódis József elmondta, az egykori szovjet laktanya területén, innovációs központot, látogatóközpontot, valamint járműipari kompetenciaközpontot alakítanak ki, és folyatódik az egyetem kollégiumfejlesztési programja is.

A felsőoktatási intézmény a beruházások előkészítésére és a villamosmérnök-képzés fejlesztésére 842 millió forintot kap – közölte az államtitkár.

Hangsúlyozta, a science park kialakítása komoly stratégiai lépés, amely lehetővé teszi az SZTE számára, hogy elvégezze azt az innovációs tevékenységet, amelynek révén a régió gazdaságfejlesztésének motorja lehet.

A kormány előzetes döntést hozott arról is, hogy minden támogatást megad a szegedi jogi kar központi, a hétfői vihar következtében használhatatlanná vált épületének helyreállításához. Az épület tervezett rekonstrukcióját, bővítését előre hozzák, az ehhez szükséges többletforrásról a kárfelmérés után döntenek majd.

Fendler Judit, az SZTE kancellára ismertette, a science park kialakításának várható költsége meghaladja a 20 milliárd forintot.

Közölte, hogy az egyetemen a mérnökképzés népszerűsége évről évre nő, a mostani tanévben indult villamosmérnök szakon már több mint negyven hallgató tanul. Az SZTE műszaki képzéseinek jelentős része a science parkban kap majd helyet.

A kancellár kitért arra is, hogy az egyetem a 80 hektáros terület mintegy negyedét hasznosítja majd oktatási és kutatási célokra. A fennmaradó területet a potenciális befektetők számára készítik elő.