Fülöp Attila: Több pénz lesz a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására

 

A kormány azt szeretné elérni, hogy minél több megváltozott munkaképességű ember vegyen részt a foglalkoztatásban, ezért az idei 42 milliárd forint után jövőre 43,5 milliárd forint áll rendelkezésre a költségvetésben a fogyatékossággal élő embereket foglalkoztató akkreditált cégek támogatására – mondta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára.

Hozzátette, hogy az országban mintegy 300 cégnél nagyjából harmincezer ember dolgozik ilyen munkahelyeken. Emellett a piaci cégek szociális hozzájárulási adókedvezményben részesülnek, ha megváltozott munkaképességűeket alkalmaznak – jegyezte meg.

Az államtitkár kiemelte, hogy a Fidesz–KDNP kormányzása alatt az elmúlt években két és félszeresére emelkedett azoknak a megváltozott munkaképességű embereknek a száma, akik részt vesznek a foglalkoztatásban. 2010-ben csak 18 százalékuk dolgozott, jelenleg pedig már 42 százalékuknak van munkája.


Mint mondta, a megváltozott munkaképességű emberek a munkaerőpiac egyik tartalékát jelentik, és gazdaságstratégiailag is fontos, hogy minél nagyobb számban elhelyezkedjenek.

Fülöp Attila a Man at Work Kft.-nél tartott sajtótájékoztatón azt is megfogalmazta, hogy a fogyatékossággal élők számára az önálló élet elősegítése a legfontosabb, ennek pedig feltétele az önálló jövedelem.

Holler Lajos, a Man at Work képviselője ismertette, Salgótarjánban 200 hallás- és mozgássérült, valamint látáskorlátozott embert foglalkoztatnak két helyszínen. Reklámtollakat, műanyag függönycsipeszeket, dísztasakokat, papírtáskákat gyártanak hazai és külföldi piacra egyaránt.

Szabó Csaba, a Fidesz–KDNP salgótarjáni polgármesterjelöltje a sajtótájékoztatón azt emelte ki, hogy több ilyen munkahelyre lenne szükség a városban, mert sok érintett nem tud máshogy elhelyezkedni. Szólt arról is, hogy átfogó szociális városrehabilitációs programot kell indítani Salgótarjánban. Hozzátette, az Emmi államtitkárával mindkét témában arról egyeztettek, hogyan valósulhatnak ezek meg az önkormányzat részvételével és a kormány támogatásával.