Rétvári: Évről évre bővülnek az oktatás forrásai

 

Míg a szocialista kormányok idején forráskivonás jellemezte a közoktatást, 2010 után évről évre bővülnek az ágazatra fordítható források – hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára pénteken az M1-en.

Jelentősen nőtt a szociális gyermekétkeztetésre fordítható forrás, 2010-ben 29 milliárd forintot költött, jövőre pedig már 82 milliárdot fordít a célra a kormány – közölte az államtitkár. Bővült a jogosultak köre is, a bölcsődés és óvodás korosztályból tízből immár nyolc-kilenc gyermek részesül étkeztetésben.

Kiterjesztették az ellátás időszakát, így a nyári mellett, a téli, a tavaszi és az őszi szünetben is biztosítják a szociális gyermekétkeztetést – sorolta az államtitkár. Több forrást fordítanak a napi nyersanyagbeszerzésre, továbbá nőtt azon települések száma, ahol az ellátást igénybe lehet venni – sorolta.


Az államtitkár beszámolt arról is, hogy a pedagógusok utánpótlásában is pozitív tendencia látható. Míg 2010-ben a pályaválasztók körében a tanárszakok jelentették a hatodik legnépszerűbb képzést, azok mára a harmadik legnépszerűbbé váltak – mutatott rá.

2010-ben 15 600-an jelentkeztek pedagóguspályára, ezzel szemben a legutóbbi időszakban mintegy 17 400-an választották ezt a képzést – ismertette.

A Klebelsberg-ösztöndíjróol Rétvári Bence elmondta, hogy ezt a célzott támogatást azok kaphatják meg, akik a pedagóguspályán belüli valamelyik hiányszakmát választják. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet adataira hivatkozva jelezte azt is, hogy 2010 óta ezer diákra mára 96 pedagógus jut.

A címlapfotó illusztráció.