Tizenkét nyelvet is megtanulhatunk három év alatt egy különleges módszerrel

 

Angol, norvég, dán vagy éppen holland, ez csak néhány azok közül a nyelvek közül, amit Cz. Nagy Zsófia megtanult. A kreatív nyelvtanulás módszerét használva szűk három év alatt tizenkét nyelven szerzett államilag elismert nyelvvizsgát.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

„Középiskolásként kezdtem nyelveket tanulni, és azért sikerült ennyi nyelven államilag is elismert szinten megtanulnom, mert egy különleges módszer, a kreatív nyelvtanulás módszere segített ebben” – mondta Cz. Nagy Zsófia a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Gaál Ottó a saját tapasztalatai alapján dolgozta ki a kreatív nyelvtanulás módszerét, amellyel 27 nyelvvizsgát tett le.

Ez egy egyéni nyelvtanulási módszer.

„Otthon a saját tempójában tud tanulni a tanuló, maga osztja be az idejét. Nyelvtani szabályok mentén haladva begyakorolja a beszédet és az írást is. A tananyag minden nyelvi létformára hat, tehát megtanít írni, olvasni, beszélni és megérteni a gyors beszédet” – mondta Cz. Nagy Zsófia.

„Van, akinek ez előnyt jelent, mert teljesen önálló beosztásban tudja tanulni a nyelvet, így akár napi 10 órát is foglalkozhat az adott nyelvvel, ha van rá ideje” – tette hozzá.

Az egyik kitűzött célja az volt, hogy a középiskolai érettségiig tíz nyelvvizsgát letegyen. Mint mondta, ez kétoldalú dolog volt. Egyrészt azért fogalmazódott meg az ötlet, mert különleges dolog, ha valakinek sok nyelvvizsgája van, ráadásul nagyon jó tudásalap, valamint a módszer kitalálójának is kellett egy diák, aki teszteli azt.

A tíz nyelvvizsgát három év alatt sikerült letennie Cz. Nagy Zsófiának, ami azt jelenti, hogy 3-4 havonta vizsgázott, és mivel a nyelvek szó szerint teljesen idegenek voltak, ezért

intenzív tanulásra volt szükség ahhoz, hogy a vizsgák sikerüljenek.

„A hároméves projekt alatt voltak olyan nyelvek, amelyek ugyanabba a nyelvcsaládba tartoztak, természetesen ezek elsajátítása könnyebben ment. Tehát lehet, hogy a spanyol nehezen ment, de utána az olasz már sokkal könnyebben. A módszer, az érdeklődés és a nyelvek iránti szeretet sokkal többet jelentett a nyelvek megtanulásában, mint a fogékonyság” – mondta Cz. Nagy Zsófia.

Angol, német és norvég nyelvből felsőfokú, finnből, eszperantóból, oroszból, dánból, svédből, hollandból, olaszból, spanyolból és franciából pedig középfokú nyelvvizsgát sikerült letennie.


A Kossuth Rádió Napközben című műsora.