Magyarország szorgalmazza a legerősebben a párbeszédet a családok megsegítéséről

 

A család fontosságát, a demográfiai problémák megoldásának szükségességét hangsúlyozták európai vezetők a budapesti családpolitikai konferencián. A Várkert Bazárban megrendezett kétnapos nemzetközi csúcs első napján Orbán Viktor miniszterelnök arra hívta fel a figyelmet, hogyha nincs család, nincs gyerek, akkor egy nemzet eltűnik.

Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnököt, Peter Pellegrini szlovák és Andrej Babis cseh miniszterelnököt fogadta Orbán Viktor kormányfő a Karmelita kolostorban III. Budapesti demográfiai csúcs megrendezése alkalmából (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Molnár Balázs, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és Családokért elnökhelyettese a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában elmondta, öt kontinensről érkeztek vezetők, politikusok szakpolitikusok és civil szervezeti képviselők.

A konferencián elhangzott, hogy Magyarország élen jár a demográfiai változások megoldásának szorgalmazásában. Fontos, hogy Magyarország szorgalmazza a párbeszédet legerősebben a családok ügyéről, megsegítéséről és a világ összes kontinensét érintő demográfiai változásokról.

Ezek a változások egyébként nem ugyanúgy hatnak, hiszen Európában csökken a népesség, míg Afrikában és Ázsiában demográfiai bummról beszélhetünk, ugyanis ezeken a kontinenseken rohamosan nő a népesség – mondta Molnár Balázs.

Egy földrész van csak, ahol

kimondottan az egész kontinenst sújtja a csökkenés, ez Európa.

Itt a kelet-közép-európai államok azok, amelyek a kezükbe veszik az irányítást ezen a téren, és próbálnak olyan intézkedéseket hozni, hogy a lakosságnak nagyobb lehetősége legyen arra, hogy gyarapodjon, amely lehetőség eddig nem volt meg – tette hozzá Molnár.

Orbán Viktor is a szívén viseli az ügyet, és kiáll amellett, hogy az országunk építése továbbra is a keresztény kultúra megtartásával haladjon, a munka legyen az alapja, a társadalom pedig elismerje a gyermeknevelés és a család fontosságát.

Regős Gábor, a Századvég vezető makrogazdasági elemzője szerint a népesség gyarapodása lassú folyamat. Az utóbbi időben a klasszikus nagycsalád felbomlott, amely azt eredményezte, hogy gazdaságilag nem volt akkora szükség az utódokra.

Kutatók szerint a nyugdíjrendszer létrehozása is hozzájárult ehhez, hiszen amíg ez nem volt meg, csak arra számíthatott egy idős ember, hogy a gyermekei financiálisan támogatják őt. Jelenleg

az unió egyetlen tagállama sem éri el a termékenységi ráta 2,1-es szintjén.

A legmagasabb Franciaországban, ahol ez a ráta 1,9. Ez azt jelenti, hogy minden uniós ország rászorul arra, hogy több gyermek szülessen, habár az átlagéletkor nő, így az valamennyire lassítja a népességcsökkentést.

Az Eurostat legújabb, 2017-es adatai alapján az uniós átlag 1,59 volt. Lefordítva ez nem más, minthogy egy nő átlagosan ennyi gyermeket hoz a világra az adott országban. Az adatok azt mutatják, hogy a gazdagabb országokban kevesebb gyermek születik, mint a szegényebb területeken.


A Kossuth Rádió Ütköző című műsora.

 A címlapfotó illusztráció.