Ha halálkaravánt lát, azonnal hívja a rendőrséget

 

Két életveszélyes járműszerelvényt állítottak meg a rendőrök pénteken az M3-as autópályán. Romániába vittek volna használt kocsikat Nyugatról: mindkét sofőrnek elvették a jogosítványát. Becslések szerint hetente több száz hasonló karavánnal szelik át az országot, főként román vagy bolgár autókereskedők emberei. Ezzel a magyar autósok életét is veszélyeztetik. Az M1 Híradójának azt mondta egy szakértő, hogy aki ilyet lát, azonnal hívja a rendőrséget és tartson biztonságos távolságot.

Halálkaraván (Fotó: police.hu)

(Fotó: police.hu)

Egy autó utánfutóján hűtőt támasztó asszony és egy összetört román kisbusz, aminek sofőrje figyelmen kívül hagyta a rendőri tiltást, és a balesete után elindult haza, hogy így spóroljon a roncsszállítás költségén. Csak néhány olyan veszélyes közlekedési helyzet, ahol csak a szerencsének volt köszönhető, hogy nem történt nagyobb baleset.

Egy egy hónappal korábban bemutatott felvételen, amely az  M43-as rákóczitelepi lehajtójánál készült, az látható, ahogy egy román terepjáró egy két autót szállító trélerrel vontatott egy emberekkel teli autót, amely még egy utánfutót is húzott.

Hegyeshalomnál szintén egy nem mindennapi szállítást örökítettek meg autósok. Egy bolgár rendszámú autószállító-tréleren egy platós teherkocsi volt, ami egy másik autót szállított, e mögé pedig még egy utánfutót is kapcsoltak.

Az elmúlt hónapokban egyre több túlterhelt autószállító halad át Magyarországon.

A nyugatról keletre tartó halálkaravánoknak nevezett szerelvények gyakran túllépik a rájuk vonatkozó 70 km/órás sebességhatárt is, és nem ritka az olyan sem, amikor százzal száguldoznak az autópályán.

Az M1 Híradójában bemutatott felvételen például az M1-es autópályán, a szakadó esőben egy megrakott platós kocsi vontatott egy szintén felpakolt trélert, miközben előzésbe kezdett.

Legutóbb pénteken állítottak meg a rendőrök két román sofőrt, akik a megengedettnél jóval nehezebb rakománnyal közlekedtek. A gépjárműveken egy, míg az utánfutóikon két személygépkocsit szállítottak. Az eset az M3-as autópálya Geleji pihenőhelynél történt.

A közlekedési szakértő az M1-nek azt mondta: ezek a szerelvények a nagy súly miatt másképp lassulnak és a féktávuk is megnő, így

nehéz korrigálnia a sofőrnek, ha baj történik.

Azt tanácsolják: ha valaki ilyen járművel találkozik az utakon, akkor minél előbb menjen el a közeléből.

„Fokozott óvatossággal próbáljuk meg megelőzni. Ha lehet, ne keveredjünk vele konfliktusba, mert miután veszélyes szerelvényt húz maga után, így vélhetően mi is bajba kerülünk” – mondta Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke.

Becslések szerint hetente több száz hasonló karavánnal szelik át az országot, főként román vagy bolgár autókereskedők emberei. Ezzel a magyar autósok életét is veszélyeztetik.

A hatóságok arra kérik az autósokat, hogy aki ilyen karavánt lát, hívja a 112-es segélyhívószámot és

értesítse a rendőrséget, hogy melyik útszakaszon közlekedik a veszélyes jármű.