Tizenkét érmet szerzett a magyar csapat a szakmák világversenyén

 

Vastaps fogadta a reptéren a szakmák világversenyéről érmekkel hazatérő magyar fiatalokat. A legtöbben Simon Krisztiánnak gratuláltak, aki bútorasztalosként világbajnoki címet nyert. A kormány és az iparkamara régóta hangoztatja, hogy manapság egy jó szakma többet érhet egy gyengébb diplománál, ezért is fejlesztik a képzési rendszert – közölte az Ma Híradója.

Simon Krisztián bútorasztalos a dobogó legfelső fokára állhatott fel a szakmák olimpiájának nevezett WorldSkills versenyen  az oroszországi Kazanyban. Az aranyérmet a nemzeti lobogóval a kezében vette át.

Négy napon át megállás nélkül fúrt, faragott. Egy ír bárszekrényt kellett elkészítenie. Csak a feladatra koncentrált, de nem volt könnyű dolga. A verseny közben csökkentették az idejét és egy kisebb hibát is vétetett, de végül behozta a lemaradást és tökéleteset alkotott.


Szerda este érkezett haza Budapestre, a magyar csapattal együtt. A reptéren barátok és családtagok fogadták. Azt mondta: még mindig nem hiszi el, hogy győzött.

A szakmák olimpiáján, a WorldSkills-en a világ legjobbjai versenyeznek. Hazánkat 24-en képviselték, többek között autószerelők, szakácsok, felszolgálók és fodrászok. Kiváló teljesítményükért összesen 12 érmet kaptak. Minden idők legjobb eredményét érték el, Magyarország a rangsor 20. helyén végzett.

Ez egy mérföldkő, és azt mutatja, hogy nagyon jó irányba megy a magyar szakképzés átalakítása – vélte Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A szakmák világversenyére a fiatalok egy évig készültek. Több itthoni verseny után választották ki a legjobbakat. Az elért eredmény a szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár szerint jövőbe mutató.

„Ez a siker több mindent is üzen a magyar fiatalok számára. Az egyik az, hogy a szakképzésben minőségi munkát lehet folytatni és nagy sikereket lehet elérni. A másik az, hogy közös munkával lehet igazán eredményes munkát végezni, és ehhez a duális képzés tökéletesen megfelel” – fogalmazott Pölöskei Gáborné.

A magyar csapat az ünneplés után újra munkához lát. Néhány hét múlva elkezdődik a felkészülés a szakmák Európa-bajnokságára, amely jövőre Ausztriában lesz – közölte az M1 Híradója.

Címlapi képünk illusztráció.