Ismét őrizetbe vették a Viking ukrán kapitányát

 

Segítségnyújtás elmulasztása miatt is gyanúsítottként hallgatják ki, és hétfőn őrizetbe vették a május 29-ei dunai baleset ügyében a szállodahajó ukrán kapitányát.

Cikkünk frissült.

Hétfő délután ismét újra őrizetbe vette a rendőrség a Viking Sigyn ukrán kapitányát – közölte az Origo. A lap információit később a Fővárosi Főügyészség megerősítette.

A rendőrség honlapjára hétfőn felkerült közleményben emlékeztettek: a Budapesti Rendőr-főkapitányság a május 29-ei dunai hajóbaleset miatt vízi közlekedés – halálos tömegszerencsétlenséget okozó – gondatlan veszélyeztetése miatt folytat nyomozást, és a szállodahajó ukrán állampolgárságú kapitányát gyanúsítottként hallgatták ki.

A nyomozók hétfőn őrizetbe vették a kapitányt, akinek a kihallgatása segítségnyújtás elmulasztásának megalapozott gyanúja miatt jelenleg is tart – írták.

A Kúria hétfőn közölte, törvénysértő volt, hogy korábban a bíróságok óvadékot engedélyeztek a 28 halálos áldozatot követelő dunai hajóbaleset miatt meggyanúsított hajóskapitány ügyében. A Kúria határozata ugyanakkor csak a törvénysértést állapíthatta meg, a konkrét ügyben a kényszerintézkedés változatlan maradt.

Május 29-én a Hableány sétahajó a Margit híd közelében összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval és elsüllyedt. A Hableányon harminchárom koreai turista és a kéttagú magyar személyzet utazott, és csak hét embert sikerült kimenteni közülük. Az ügyben vízi közlekedés – halálos tömegszerencsétlenséget okozó – gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt indult büntetőeljárás a Viking Sigyn kapitánya ellen.