Veszélyes afrikai betegség kórokozóját hordozó kullancsot találtak a Margitszigeten

 

Egyre inkább közismert tény, hogy a klímaváltozás egyik fontos hatása az újabb vérszívó ízeltlábúak és az általuk terjesztett betegségek megjelenése. Tetézi a problémát, hogy újfajta kullancsok is megjelenhetnek Magyarországon. A Margitszigeten például már kimutatták egy új kullancsfaj előfordulását, amely a krími–kongói vérzéses láz kórokozóját hordozhatja.

Az egyik legfőbb probléma, hogy a kullancsok rengeteg kórokozót tudnak terjeszteni – közölte Földvári Gábor, az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának főmunkatársa az M1 esti műsorában. Elmondta, a központ jelenleg arra keresi a választ, hogy a klímaváltozás milyen módon befolyásolja a különböző kullancsfajok elterjedését.

Hozzátette, Magyarország szempontjából az új fajok megjelenését, és az ezek által terjesztett betegségeket is vizsgálják.

Hazánkban körülbelül 20–30 kullancsfaj őshonos,

de még hiányosak az ismereteink, hiszen ezt az atkacsoportot csak az elmúlt két évtizedben kutatják intenzívebben.

Egy korábbi kutatás során, amelyet a Margitszigeten végeztek, már kiderült, hogy a kullancsok legnagyobb fenntartói a sünök. Az is kiderült, hogy a több mint tízezer kullancs vizsgálatakor egyetlen esetben találtak egzotikus kullancsot.

Hazánkban nem őshonos a talált faj

A szakértő elmondta, ez a faj Afrikából származik, de Magyarországon nem őshonos, viszont könnyen bekerülhet a vándormadarak segítségével, amelyek a melegebb klímájú országokból térnek haza. Hangsúlyozta, valószínűleg

csak egyetlen ilyen típusú kullancsról van szó,

hiszen sem az előző kutatások alkalmával, sem a későbbiekben nem találkoztak ezzel a típussal.

Azt ugyanakkor kiemelte, hogy ez az eset egyfajta felkiáltójelként szolgál arra nézve, hogy bármikor és gyakorlatilag bárhol előfordulhat egy nem őshonos kullancsfaj. Hozzátette, nincs krími–kongói vérzéses láz Magyarországon.

Megjegyezte, bár a Margitszigeten nagyobb számban fordulnak elő kullancsok, de szerencsére a szigetet látogató emberek olyan részekre mennek, amelyek nem teremtenek megfelelő életkörülményt a kullancsoknak. Ahol ugyanis nyírják a füvet, csökken a páratartalom, így kisebb a valószínűsége a faj túlélésének.

Sűrű aljnövényzetű helyeken nagy számban fordulnak elő

Mivel azonban sok a fa, ezek körül pedig sűrű az aljnövényzet és bozótok is nagy számban fordulnak elő, már számolni kell kullancsveszéllyel. Ilyen helyeken több a rágcsáló és a sün is, amelyek gazdái a kullancsoknak.

Felhívta a figyelmet, hogy amennyiben bozótos, sűrű aljnövényzetű helyen kell keresztülhaladni, mindenki számítson arra, hogy kullancsokkal fertőződhet meg, amelyekre mindenképp oda kell figyelni.