Zöldszárnyú arákkal gyarapodott a debreceni állatkert

 

A tavalyi év után idén újra zöldszárnyú arák keltek ki, így az arafiókák érkezésével történetének legnagyobb, 11 egyedből álló araállománya látható a Debreceni Állatkertben és Vidámparkban – közölte az állatkert a sajtóval.

A Debreceni Állat- és Növénykert új zöldszárnyú arapapagájai gondozójukkal (Fotó: MTI/ Czeglédi Zsolt)

A két, még ismeretlen nemű színpompás zöldszárnyú ara két hete, július 10-én repült ki a biztonságot nyújtó odúból. Az állatgondozók által nevelt fiókák fokozott figyelmet és gondoskodást igényelnek, így a teljes önállóságukig még legalább további egy hónap szükséges. Szerencsére egészségesek és jó étvágyúak.

A rendkívül játékos, intelligens és érdeklődő faj többi egyedét az állatkert látogatói az Állatok akcióban program keretében már testközelből is megcsodálhatják, ahogy a papagájok az állatgondozókkal tréningeznek, és ahogy feltűnnek a kertben közlekedő gondozók vállán – tette hozzá az állatkert.

Az eredetileg Kelet-Panama és Brazília trópusi erdőiben őshonos zöldszárnyú ara Földünk legnagyobb testű papagájféléi közé tartozik. Különösen az élőhelyvesztés és a nagyfokú illegális kereskedelem által jelentősen veszélyeztetett faj, így szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajok vörös listáján.