Már nyilvánosak a felvételi ponthatárok

 

Nyilvánosságra hozták Budapesten szerda este a 2019. évi általános felsőoktatási felvételi ponthatárait, amelyeket a felvi.hu oldalon is közzétettek. Ezzel eldőlt, hogy a több mint 112 ezer jelentkező közül hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára, és ki hol kezdheti meg a tanulmányait szeptemberben.

Budapest, 2019. július 24. A Pont Ott Party résztvevői a felsőoktatási ponthatárok bejelentésén Budapesten, az ELTE Lágymányosi Campusán 2019. július 24-én. MTI/Balogh Zoltán

(Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Bódis József, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára azt mondta, izgalmas és sikeres perióduson vannak túl: 78 900 jelentkezőt vettek fel, 3 ezerrel többet, mint tavaly. Ha a jelentkezők számához viszonyítjuk a felvettekét, akkor többen boldogok, mint szomorúak – jegyezte meg Bódis József, hozzátéve: akiknek nem sikerült bejutniuk a felsőoktatásba, még pótfelvételizhetnek.

Horváth Zita, a tárca felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára közölte, hogy

állami támogatással mintegy 62 ezren, míg önköltséges formában csaknem 17 ezren tanulhatnak tovább.

A nagy többséget az elmúlt évekhez hasonlóan alapképzésre vették fel: csaknem 54 ezer jelentkezőt. Osztatlan képzésben több mint 7 ezren, mesterképzésben 11 ezren vehetnek részt az ősztől – sorolta. Még mindig a nappali munkarend a meghatározó – jegyezte meg Horváth Zita.

Alap- és osztatlan képzésre a legtöbb, csaknem 6 ezer jelentkezőt az Eötvös Loránd Tudományegyetem vette fel. Ugyanakkor nagy vidéki intézmények is az első tíz közé tudtak jutni: a második a Debreceni Egyetem, a harmadik a Szegedi Tudományegyetem, az ötödik a Pécsi Tudományegyetem lett. A negyedik helyet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) szerezte meg – ismertette a helyettes államtitkár.

A Pont Ott Partin fiatalok százai beszélgettek, iszogattak az eredményekre várva, amelyeket a szimbolikus gombnyomás után kivetítőről olvashattak le.

Mérnöki és gyógytornász szak az élen 

A legmagasabb ponthatárokat felvonultató szakok között említette a mechatronikai mérnökit, az ápolás és betegellátást (gyógytornász), valamint a nemzetközi biztonság- és védelempolitikait. Mechatronikai mérnök alapszakon például 440 volt a ponthatár a BME-n, és 463,7 az átlagpontszám a lehetséges 500-ból.

Horváth Zita kiemelte, hogy a legtöbb jelentkezőt felvett alapképzések között olyanok találhatóak, amelyek a Fokozatváltás a felsőoktatásban stratégia szerint fontosak, így például a mérnökinformatikus, a gépészmérnöki, a programtervező informatikus vagy a gazdálkodási és menedzsment szak.

Ami a mesterképzéseket illeti, ott pszichológiára vették fel a legtöbb jelentkezőt,

mintegy 560-at. Második a vezetés és szervezés, harmadik a kommunikáció- és médiatudomány, negyedik a nemzetközi tanulmányok szak – közölte. A helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy vizsgálatuk szerint sem pozitív, sem negatív irányban nem változtatott érdemben a történelemérettségi eredményein az, hogy kiszivárogtak az esszétémák.

A többség már ügyfélkaput használt

Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal (OH) elnöke hangsúlyozta, hogy a felvételizők többsége, csaknem 86 százaléka már elektronikusan, ügyfélkapuval hitelesítette a jelentkezését. Ügyfélszolgálatukra mintegy 24 ezer telefonos, 17 ezer e-mailes és 2500 személyes megkeresés érkezett, továbbá megfogalmazása szerint “drámaian” sok, 50 millió letöltés jellemezte a felvi.hu-t 5 millió látogatás mellett az elmúlt időszakban, így az oldal az ország talán legnépszerűbb honlapja volt.

A szerdán kihirdetett ponthatárok, a felvételizőknek kiküldött sms-ek még nem hivatalosak, a hivatalos besorolási döntés augusztus 5-éig születik meg – hangsúlyozta Gloviczki Zoltán. Közölte, hogy jogszabálysértésre hivatkozva tizenöt napon belül közigazgatási per indítható az OH eljárása ellen.

Van még lehetőség 

Azok, akik most nem felvételiztek vagy nem jártak sikerrel, részt vehetnek a pótfelvételiben. Ezt a felvi.hu-n hirdetik meg jövő hétfőn. A jelentkezési és hitelesítési határidő augusztus 7-e, a ponthatárokat augusztus 26-án állapítják meg – közölte az OH elnöke.

Pótfelvételizni kizárólag elektronikus úton, egyetlen helyre lehetséges, a meghirdetett képzések nagyrészt önköltségesek – jelezte Gloviczki Zoltán.

(Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A pontszámok a felvi.hu oldalon találhatók.