A nándorfehérvári diadal a magyar történelem kiemelkedő katonai győzelme

 

A nándorfehérvári diadal a magyar-török háborúk vagy talán a több mint ezeréves magyar történelem legnagyobb katonai győzelme volt – jelentette ki a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára hétfőn, az 1456-os nándorfehérvári csata évfordulóján Budapesten.

Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség vezérkari főnökének helyettese és Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára a Himnuszt hallgatja Hunyadi János szobránál az 1456-os nándorfehérvári csata évfordulóján, a nándorfehérvári diadal emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen a főváros I. kerületében 2019. július 22-én. MTI/Kovács Attila Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség vezérkari főnökének helyettese és Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára Hunyadi János szobránál az 1456-os nándorfehérvári csata évfordulóján (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Németh Szilárd a budai Várnál található Hunyadi János-szobornál, a déli harangszó elhangzása után kezdődött megemlékezésen felidézte: ahogy a történelem során sokszor, úgy a majdnem három héten át tartó nándorfehérvári csata során is, Magyarország nemcsak magát, hanem egész Európát és a keresztény világot védte: a váratlan és fényes győzelem közel hetven esztendőre megtorpantotta a török birodalom további európai terjeszkedését.


Németh Szilárd a budai Várnál található Hunyadi János-szobornál, a déli harangszó elhangzása után kezdődött megemlékezésen felidézte: ahogy a történelem során sokszor, úgy a majdnem három héten át tartó nándorfehérvári csata során is, Magyarország nemcsak magát, hanem

egész Európát és a keresztény világot védte.

A nándorfehérvári diadal – Kapisztrán Jánossal együtt – összeforrt Hunyadi János névével. Hunyadi érdemeit, képességeit kortársai is elismerték. Hunyadi János – mint kiemelte – mélységesen hitt az Oszmán Birodalommal szemben a keresztény Európáért vívott harc fontosságában, és abban, hogy ennek kimenetele meghatározó jelentőséggel bír Magyarország jövője szempontjából.

A nándorfehérvári diadal hőseinek elhivatottsága példaértékű lehet nemcsak a magyarok, hanem egész Európa számára – hangoztatta az államtitkár.

Németh Szilárd felhívta a figyelmet, hogy bár a csatákat napjainkban már tárgyalóasztaloknál vívják és a fenyegetés is eltérő formát ölt, Magyarország a XXI. században is

fontos szerepet játszik Európa határainak védelmében.

„Ahogy nagyjából 600 évvel ezelőtt, úgy a jelenkorban is az a helyzet állt elő, hogy Európa nagy része nem vette komolyan a fenyegetést, a magyarok viszont felismerték a veszélyt” – hangsúlyozta az államtitkár.

Kitért arra is, hogy az akkori helyzet további két aspektusban is hasonlít Európa mostani helyzetére. Ahogy most, úgy akkoriban is Közép-Európára hárult a keresztény Európa védelme. „Ahogy ezen feladatnak eleget tettünk Nándorfehérvárnál, úgy eleget teszünk ma is határaink védelmével” – emelte ki, hozzátéve: meggyőződésük, hogy Európa biztonságának visszaszerzéséhez meg kell állítani a bevándorlást, meg kell védeni az európai keresztény kultúrát, és

tisztelni kell a nemzeteket.

„Elődeink 563 évvel ezelőtt tanúsított hősiessége és áldozatai olyan értékes történelmi tapasztalatot jelentenek, amelyre a modern kor kihívásai során is szükség van, így nem szabad hagyni, hogy feledésbe merüljenek” – emelte ki a megemlékezésen Németh Szilárd.

Az ünnepség végén koszorúkat helyeztek el Hunyadi János szobránál.

A Nándorfehérvárt (a mai Belgrádot) védő keresztény magyar seregek 1456. július 22-én több mint kéthetes csata után győztek II. Mehmed török szultán hadai ellen, megállítva ezzel hetven évre a törökök további európai terjeszkedését és Magyarország meghódítására irányuló próbálkozását. Ehhez mérhető győzelmet addig soha nem aratott keresztény sereg a szultáni haderő felett. A nándorfehérvári diadal emléknapjának megünnepléséről 2011-ben országgyűlési határozatban rendelkeztek.