A nándorfehérvári diadalra emlékezünk a napokban

 

Nagyvázsonyban ma az 1456-ban vívott csata egy részét is eljátszották, benne a legendás jelenettel, amikor Dugovics Titusz a mélybe rántja az egyik török katonát. Hétfőn a magyar és a szerb elnök közösen avatja fel Hunyadi János szobrát Belgrádban – közölte az M1.

Hangos kiáltással csaptak össze a magyar és török csapatok, rekonstruálva az 1456-os Nándorfehérvári csatát. A fiatalokból álló magyar sereg hamar visszaverte a török hadat. A győzelem tiszteletére pedig galambokat engedtek szabadon a déli harangszó alatt.

A Kinizsi vár tetejéről még egy törököt és egy Dugovics Tituszt ábrázoló szalmabábut is lelöktek. A legenda szerint ugyanis a csata alatt egy török katona éppen ki akarta tűzni a vár fokára a lófarkas-félholdas zászlót, amikor a magyar hős élete árán a mélybe rántotta, ezzel megakadályozva, hogy az ostromlók bevegyék a várat.

A fiatal hagyományőrzők egészen kiskoruktól készültek az ilyen csaták előadására. A rendezvényen olyan érdekességek várták a látogatókat, mint a solymász- és számszeríj bemutató, valamint középkori ügyességi játékok.

A 563 éves csata olyan európai jelentőségű győzelem volt, amely 70 évre visszavetette a török hódításokat. Ennek állítottak emléket Nagyvázsonyban.

A keresztény kultúra és a honvédő harci szellem, ez a kettő kéz a kézben járt abban az időszakban, és jó újra és újra arra emlékezni, hogy a hitünk és a kiállásunk nélkül nem volt, nincs és nem lesz hazánk – mondta Fábry Szabolcs, Nagyvázsony polgármestere.

A győzelem hivatalos évfordulója hétfőn lesz. Ennek tiszteletére Áder János köztársasági elnök Belgrádba, az egykori Nándorfehérvárra utazik, ahol a szerb köztársasági elnökkel felavatja Hunyadi János szobrát. Az eseményt az M1 élőben közvetíti.