Orvosi rendelőket avattak Csepelen

 

Közel 190 millió forintos beruházás nyomán megújult pszichiátriai gondozót és orvosi rendelőket avattak pénteken Csepelen.

Borbély Lénárd, a kerület polgármestere (Fidesz-KDNP) az ünnepségen úgy fogalmazott, a fejlesztés jó példa arra, hogy egy település akkor lehet sikeres, ha jó együttműködést alakít ki a kormányzattal.

Mint elmondta: az elmúlt években arra törekedtek, hogy fizikailag, szellemi és kulturális értelemben is megújítsák a kerületet.  Az egészségügy fejlesztése során klimatizálták a helyi egészségügyi szolgálat épületeit, 24 órás gyermekorvosi ügyeletet vezettek be, és megteremtették a gyermeksebészet működésének feltételeit.

Az Egészséges Budapest Program keretében 1,7 milliárd forintnyi kormányzati támogatást nyert el a kerület, amelynek nyomán, saját önrésszel kiegészítve 2 milliárd forint értékű fejlesztés valósul meg a következő időszakban – ismertette Borbély Lénárd.

Sölch Gellért, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára azt hangsúlyozta, hogy miközben 2010 előtt az akkori kormány folyamatosan elvett az egészségügytől, a jelenlegi kormányzat támogatja a szektor fejlesztését.

Példaként említette, hogy az elmúlt években 500 milliárd forint ráfordítással megújult a vidéki egészségügyi infrastruktúra, amelyet követ a fővárosi intézményrendszer rekonstrukciója.

Országosan eddig 77 kórház, 54 rendelőintézet, 104 mentőállomás újult meg, 23 új rendelő és 31 új mentőállomás épült fel – sorolta.

Közölte, a kormányzat kiemelt figyelmet fordít az alapellátás fejlesztésére. Ezt szolgálta a praxistámogatás bevezetése, de segítséget nyújtanak az önkormányzatoknak az infrastruktúra rekonstrukciójához is – mondta el a helyettes államtitkár.

A csepeli rendelő felújítása két üzemben zajlott le. A külső, energetikai rekonstrukció 55,5 millió forint felhasználásával, az Európai Unió Környezeti és Energiahatékonysági Programjának támogatásával valósult meg.

Az épület belső rekonstrukciója önkormányzati keretből, mintegy 130 millió forint felhasználásával történt meg.